Śniadanie na zdrowie

Codzienne śniadania stały się zbyt monotonne, a ich przygotowywanie nie sprawia Ci już przyjemności? Kuchenne eksperymenty z rana mogą nie okazać się dobrym pomysłem, dlatego warto modyfikować klasyczne przepisy, które nigdy nie zawodzą! Sprawdź nasz pomysł na pożywne, bezmięsne śniadanie z lekkimi dodatkami i ciesz się smakiem omleta w nowej odsłonie.

Omlet
Omletmateriały prasowe

Sposób przygotowania


1. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Plastry wegetariańskie z papryką i pomidora pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2. Jajka wbij do miski, dodaj sól i pieprz do smaku i ubijaj trzepaczką, aż białka i żółtka dokładnie się połączą.

3. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Na patelnię wlej masę jajeczną.

4. Gdy omlet będzie już lekko ścięty od spodu, wierzch posyp pokrojonymi w kostkę plastrami, pomidorem i startym serem (pozostaw odrobinę sera do ozdobienia startego sera. Po minucie złóż omlet na pół i podsmażaj dalej przez ok. 1-2 minuty.

5. Przewróć omlet aby zarumienił się po drugiej stronie.

6. Gotowy omlet przełóż na talerz, posyp pozostałym startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Frittata - włoski omlet z cukiniąInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas