Śniadanie po angielsku
Boczek pokrój w paseczki, a następnie podsmaż go razem z białymi kiełbaskami.
Składniki dla 4 osób:
- 4 białe cienkie kiełbaski
- puszka fasoli w sosie pomidorowym
- 15 dag surowego boczku wędzonego
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżeczki masła
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokrój w paseczki, a następnie podsmaż go razem z białymi kiełbaskami na niewielkiej ilości oleju. Na bardzo małym ogniu podgrzej fasolkę.
2. Rozgrzej piekarnik. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kromki chleba (jeśli wolisz, możesz użyć tostera zamiast piekarnika).
3. Na drugiej patelni rozgrzej olej, wybijaj jajka i smaż do momentu, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
4. Na talerzu układaj po kilka łyżek fasolki, jajko sadzone, odrobinę boczku, kiełbaskę i kromkę chleba z masłem. Dekoruj natką pietruszki.
Czas przygotowania: ok. 40 minut