Śniadaniowe gofry z kurkami
Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc.
Składniki na porcje:
- 50 g świeżych kurek
- łyżka masła
- 4 plasterki szybki parmeńskiej
- opakowanie gofrów np. Dan Cake
- starty parmezan
- 100 g twarogu półtłustego
- 10 listków bazylii
- 3 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W trakcie smażenia - w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Gofry od Dan Cake zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze. Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.