Soczewica z jajkiem
Lekki i pożywny posiłek.

Składniki
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 15 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 4 jajka
- 1 szkl. zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka cukru
- po 2 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sok z 1/4 limonki
- szczypta cukru
- pieprz ziołowy
3-4 porcji
Sposób przygotowania
1. Zagotuj 1 litr wody, posól ją. Mięso umyj, oczyść z błonek, włóż do wrzątku. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je, odstaw, by ostygło. W wodzie po gotowaniu mięsa zblanszuj fasolkę. Oddzielnie ugotuj na twardo jajka. Ostudź i obierz. 2. Zagotuj 2 szkl. osolonej wody z olejem. Wrzuć przepłukaną soczewicę, posól, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 min. Garnek zestaw z ognia i odstaw na 10-15 min, by soczewica napęczniała i ugotowała się na sypko. Zmiksuj oliwę, musztardę, kurkumę, sok, cukier i szczyptę pieprzu. 3. Pokrój mięso i jajka. Mięso skrop sosem. Ułóż na talerzach z soczewicą i fasolką. Udekoruj ćwiartkami jajek.