Reklama

Soczewica z jajkiem

Lekki i pożywny posiłek.

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 15 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka cukru
  • po 2 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sok z 1/4 limonki
  • szczypta cukru
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 1 litr wody, posól ją. Mięso umyj, oczyść z błonek, włóż do wrzątku. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je, odstaw, by ostygło. W wodzie po gotowaniu mięsa zblanszuj fasolkę. Oddzielnie ugotuj na twardo jajka. Ostudź i obierz. 

2. Zagotuj 2 szkl. osolonej wody z olejem. Wrzuć przepłukaną soczewicę, posól, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 min. Garnek zestaw z ognia i odstaw na 10-15 min, by soczewica napęczniała i ugotowała się na sypko. Zmiksuj oliwę, musztardę, kurkumę, sok, cukier i szczyptę pieprzu. 

3. Pokrój mięso i jajka. Mięso skrop sosem. Ułóż na talerzach z soczewicą i fasolką. Udekoruj ćwiartkami jajek.

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy