Soczysta sałatka z orzechami włoskimi i czerwoną pomarańczą
Lekka i pożywna!

Składniki
- Garść miksu sałat
- Garść roszponki
- 2 soczyste czerwone pomarańcze
- 1 duża marchewka
- 70 g Orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
- 100 g pestek dyni np. Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania
Sałaty wykładamy do miski. Następnie z połowy pomarańczy wyciskamy sok, a pozostałe kroimy w grubsze plastry. Z marchewki za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie pasy. Dodajemy do sałaty i delikatnie mieszamy. Na wymieszane warzywa wykładamy plastry pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Całość posypujemy pestkami dyni. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę z odrobiną soku z pomarańczy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy gotowym sosem na chwilę przed podaniem.