Soczyste kotleciki
W chrupiącej panierce czy ze złocistą przypieczką? A może delikatny duszony? Tradycyjny mięsny czy z... bakłażana? Wybieraj śmiało, bo nasze przepisy są proste, a w chłodny dzień – nie ma jak kotlet!

Sznycle z bakłażana
Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- sól
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej (najlepiej grubej, tzw. panko)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry grubości 2 cm. Oprósz je solą i odłóż na 30 minut na ręcznikach papierowych. Następnie otrzep z soli i dokładnie osusz. 2. Mąkę przesyp do dużej miski, przypraw ją solą i pieprzem. W drugiej misce roztrzep jajka z łyżką wody. Bułkę tartą przesyp do trzeciego naczynia. 3. Plastry bakłażana zanurz najpierw w mące, strzep nadmiar. Potem obtocz w jajku i w bułce tartej. Wylej na patelnię olej do wys. 1/2 cm i rozgrzej go. Smaż kolejno plastry na złoto, po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatką z warzyw.

Kotlety ziemniaczane
Składniki
- 1 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- szczypta chilli
- szklanka zielonego groszku konserwowego
- łyżka natki pietruszki, posiekanej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ubij dokładnie tłuczkiem lub zmiel w maszynce. Przełóż je do miski. Jajka roztrzep i dodaj do ziemniaków, razem z gałką, mąką, solą i chilli. Dokładnie wymieszaj, następnie dodaj groszek i natkę pietruszki. Wymieszaj. 2. Z masy uformuj 8 owalnych kotletów. Rozgrzej olej na patelni i smaż partiami kotlety z obu stron, po 5 minut. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym. Podawaj od razu, np. z gorącym sosem grzybowym lub sałatką z ogórków kiszonych i cebuli.

Kofty z sałatką
Składniki
- 750 g mieszanego mielonego mięsa
- duża cebula, posiekana
- 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki listków mięty, posiekanej
- łyżka suszonej mięty
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sałatka
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- 2 ogórki
- łyżka natki
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj mięso z cebulą, natką świeżą i suszoną miętą, cynamonem, kminem rzymskim i papryką. Przypraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. 2. Podziel mięso na 8 porcji. Przygotuj 8 szpikulców do szaszłyków i uformuj na nich kotleciki. Zawieś kofty na brzegach formy do pieczenia i wstaw je do lodówki na 2 godziny. 3. Rozgrzej grill lub piekarnik z funkcją grillowania do 200 st. C. Piecz kofty 10-15 minut, obracając co kilka minut. 4. Na sałatkę pokrój warzywa: pomidory w kostkę, cebulę w krążki, nieobrane ogórki w plastry. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku. Podawaj kofty z sałatką i ciepłym pieczywem.

Klopsiki ze spaghetti
Składniki
- 2 kromki chleba, bez skórki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 cebule, posiekane
- marchewka, starta
- 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
- jajko
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 2 puszki pomidorów
- szklanka bulionu
- garść pomidorków cherry
- świeża bazylia, spaghetti
Sposób przygotowania
1. Chleb zalej mlekiem. Dodaj mięso, połowę cebuli, marchewkę, 3 ząbki czosnku, jajko, koncentrat i przyprawy. Posól i wymieszaj. 2. Z masy zrób klopsiki wielkości łyżki stołowej. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż klopsiki partiami na złoto, obracając je. Przełóż je do rondla. Na patelni usmaż resztę cebuli i czosnku. Przełóż do rondla. 3. Zalej klopsiki bulionem i pomidorami z puszki. Duś na małym ogniu 60 minut. Pod koniec dodaj pomidorki cherry. Podawaj z makaronem, posypane listkami bazylii.