Reklama

Reklama

Soczyste kotleciki

W chrupiącej panierce czy ze złocistą przypieczką? A może delikatny duszony? Tradycyjny mięsny czy z... bakłażana? Wybieraj śmiało, bo nasze przepisy są proste, a w chłodny dzień – nie ma jak kotlet!

Sznycle z bakłażana

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • sól
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej (najlepiej grubej, tzw. panko)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry grubości 2 cm. Oprósz je solą i odłóż na 30 minut na ręcznikach papierowych. Następnie otrzep z soli i dokładnie osusz. 

2. Mąkę przesyp do dużej miski, przypraw ją solą i pieprzem. W drugiej misce roztrzep jajka z łyżką wody. Bułkę tartą przesyp do trzeciego naczynia. 

3. Plastry bakłażana zanurz najpierw w mące, strzep nadmiar. Potem obtocz w jajku i w bułce tartej. Wylej na patelnię olej do wys. 1/2 cm i rozgrzej go. Smaż kolejno plastry na złoto, po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatką z warzyw.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje