Soczyste nuggetsy z pszenną pitą
Mięso pokrój w paski. Jogurt połącz z jajkiem i sosem sojowym.
Składniki dla 4 osób:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 chlebki typu pita
- kilka liści sałaty
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 cebuli
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w paski. Jogurt połącz z jajkiem i sosem sojowym. Dopraw sos słodką papryką, majerankiem, solą, pieprzem i zamarynuj w nim kurczaka. Wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godziny. Płatki kukurydziane rozdrobnij blenderem lub tłuczkiem. Połącz z bułką tartą. Kawałki kurczaka obtocz w panierce i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Rozłóż nuggetsy do chlebków, dodaj liście sałaty, pokrojone pomidorki koktajlowe i krążki cebuli. Zawiń w papier i spakuj na wycieczkę.