Soczyste owoce pod kruszonką
Wyjątkowo smaczny deser!
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g brązowego cukru
- 150 g masła
Składniki na farsz:
- 5 dużych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 75 g płatków migdałowych np. Bakalland
- 100 g żurawiny suszonej np. Bakalland
- 100 g wiśni soczystej np. Bakalland
- 60 g Złotych owoców np. Bakalland
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
1. Jabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote owoce i odstawiamy na 20 minut. W osobnym naczyniu umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier.
2. Delikatnie, palcami wyrabiamy kruszonkę. Wcześniej przygotowaną formę smarujemy masłem. Układamy plastry jabłek, sok z żurawiną, wiśniami i miechunką. Posypujemy płatkami migdałów.
3. Na samą górę kładziemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż kruszonka stanie się złocista.