Soczyste udka z kurczaka
Na obiad w sam raz!
Drobiowa paella
Sposób przygotowania
1. Pałki umyj i dobrze osusz. Natrzyj solą. Odłóż na 20 minut. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Seler, cebulę oraz paprykę obierz lub oczyść, pokrój na kawałki.
2. Czosnek posiekaj. Rozgrzej 3 łyżki oleju, obsmaż pałki. Po 5 minutach dodaj cebulę, następnie kiełbasę, paprykę, seler, czosnek. Wymieszaj, smaż 3 minuty i zdejmij z patelni.
3. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju. Wsyp ryż, smaż, aż zrobi się szklisty. Domieszaj gorący bulion, mielone papryki, kurkumę. Dopraw solą, pieprzem. Włóż smażone warzywa z kiełbasą.
4. Dołóż pałki, przykryj, zmniejsz ogień i duś ok. 20 minut. Dorzuć zamrożony groszek i fasolkę. Duś jeszcze 10 minut, ew. podlewając wodą i doprawiając chili. Podawaj z cząstkami cytryny.
Kąski słodko-ostre
Sposób przygotowania
1. Pałki umyj i osusz. Natrzyj solą, skrop 1 łyżką coli, odstaw na 30 minut. Keczupy wymieszaj z koncentratem i lekko podgrzej. Dołóż miód, mieszaj, aż się rozpuści. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. 2 łyżki oleju rozgrzej, wrzuć cebulę, podduś na szklisto. Zdejmij z patelni, domieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Pałki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą oleju, piecz 20 minut w 180°C. Resztę coli dolej do keczupów z miodem, wymieszaj z cebulą, przyprawami, sosem sojowym i dużą szczyptą pieprzu. Zmiksuj, zalej mięso. Zmniejsz temperaturę do 160 st. C. Blachę przykryj folią aluminiową, piecz 20 minut.
3. Zdejmij folię, sos wymieszaj z mąką rozmieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Piecz 2-3 minuty w 200 st. C. Przed podaniem ew. posyp natką.
Pałki pieczone w ryżu
Sposób przygotowania
1. Pałki umyj i osusz. Natrzyj solą. Cebule obierz, pokrój w krążki. Mięso obłóż cebulą, przykryj i odstaw na 60 minut. Oczyść pałki z cebuli. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i posiekanym czosnkiem. Marynatą skrop pałki, przemieszaj, by zalewa pokryła mięso. Odłóż na noc.
2. Miękkie masło utrzyj z ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Uformuj z niego cienki wałeczek i owiń go folią. Mroź ok. 60 minut. Pokrój na 8 plasterków, każdy włóż pod skórkę pałki. Rozłóż je na blaszce. Piecz 40 minut w 180°C, przewracając kilka razy, by mięso równo się zrumieniło.
3. Ryż przepłucz, zalej 2 szkl. osolonego wrzątku. Gotuj pod przykryciem, aż ryż zmięknie. Paprykę umyj, oczyść, potnij w paseczki. Podsmaż je na 1 łyżce oleju. Ryż wymieszaj z paskami papryki, kukurydzą, kurkumą i parmezanem. Na wierzchu ułóż pałki, lekko wciśnij je w ryż. Piecz 10-15 minut.