Reklama

Reklama

Soczyste udka z kurczaka

Na obiad w sam raz!

Drobiowa paella

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 6 pałek q20 dag kiełbasy chorizo lub innej suchej
  • 1,3 szkl. ziaren ryżu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • po 3/4 szkl. mrożonego groszku i pokrojonej zielonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 l bulionu (np. z kostki)
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • po 1 łyżce mielonej słodkiej i wędzonej papryki
  • ew. chili w proszku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz, najlepiej ziołowy
  • olej do obsmażenia pałek
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

1. Pałki umyj i dobrze osusz. Natrzyj solą. Odłóż na 20 minut. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Seler, cebulę oraz paprykę obierz lub oczyść, pokrój na kawałki. 

2. Czosnek posiekaj. Rozgrzej 3 łyżki oleju, obsmaż pałki. Po 5 minutach dodaj cebulę, następnie kiełbasę, paprykę, seler, czosnek. Wymieszaj, smaż 3 minuty i zdejmij z patelni. 

3. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju. Wsyp ryż, smaż, aż zrobi się szklisty. Domieszaj gorący bulion, mielone papryki, kurkumę. Dopraw solą, pieprzem. Włóż smażone warzywa z kiełbasą. 

4. Dołóż pałki, przykryj, zmniejsz ogień i duś ok. 20 minut. Dorzuć zamrożony groszek i fasolkę. Duś jeszcze 10 minut, ew. podlewając wodą i doprawiając chili. Podawaj z cząstkami cytryny.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje