Soczyste udka z kurczaka
Na obiad w sam raz!


Drobiowa paella
Składniki
- 6 pałek q20 dag kiełbasy chorizo lub innej suchej
- 1,3 szkl. ziaren ryżu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- po 3/4 szkl. mrożonego groszku i pokrojonej zielonej fasolki
- 1 czerwona papryka
- 1 l bulionu (np. z kostki)
- 3 obrane ząbki czosnku
- po 1 łyżce mielonej słodkiej i wędzonej papryki
- ew. chili w proszku
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz, najlepiej ziołowy
- olej do obsmażenia pałek
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
1. Pałki umyj i dobrze osusz. Natrzyj solą. Odłóż na 20 minut. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Seler, cebulę oraz paprykę obierz lub oczyść, pokrój na kawałki. 2. Czosnek posiekaj. Rozgrzej 3 łyżki oleju, obsmaż pałki. Po 5 minutach dodaj cebulę, następnie kiełbasę, paprykę, seler, czosnek. Wymieszaj, smaż 3 minuty i zdejmij z patelni. 3. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju. Wsyp ryż, smaż, aż zrobi się szklisty. Domieszaj gorący bulion, mielone papryki, kurkumę. Dopraw solą, pieprzem. Włóż smażone warzywa z kiełbasą. 4. Dołóż pałki, przykryj, zmniejsz ogień i duś ok. 20 minut. Dorzuć zamrożony groszek i fasolkę. Duś jeszcze 10 minut, ew. podlewając wodą i doprawiając chili. Podawaj z cząstkami cytryny.
Kąski słodko-ostre

Składniki
- 12 pałek lub 6 podudzi
- po 3/4 szkl. pikantnego i łagodnego keczupu
- 1/4 szkl. przecieru pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- 1 cebula
- 1/5 szkl. napoju typu cola
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- po 1 łyżeczce suszonego oregano i ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- mielony pieprz (najlepiej kolorowy)
Sposób przygotowania
1. Pałki umyj i osusz. Natrzyj solą, skrop 1 łyżką coli, odstaw na 30 minut. Keczupy wymieszaj z koncentratem i lekko podgrzej. Dołóż miód, mieszaj, aż się rozpuści. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. 2 łyżki oleju rozgrzej, wrzuć cebulę, podduś na szklisto. Zdejmij z patelni, domieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 2. Pałki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą oleju, piecz 20 minut w 180°C. Resztę coli dolej do keczupów z miodem, wymieszaj z cebulą, przyprawami, sosem sojowym i dużą szczyptą pieprzu. Zmiksuj, zalej mięso. Zmniejsz temperaturę do 160 st. C. Blachę przykryj folią aluminiową, piecz 20 minut. 3. Zdejmij folię, sos wymieszaj z mąką rozmieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Piecz 2-3 minuty w 200 st. C. Przed podaniem ew. posyp natką.
Pałki pieczone w ryżu

Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 3-4 łyżki masła
- 4 cebule
- 1 szkl. suchego ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 obrane ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce suszonego lubczyku, rozmarynu i tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól
- mielony czarny pieprz
- mała szczypta kurkumy
- olej
Sposób przygotowania
1. Pałki umyj i osusz. Natrzyj solą. Cebule obierz, pokrój w krążki. Mięso obłóż cebulą, przykryj i odstaw na 60 minut. Oczyść pałki z cebuli. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i posiekanym czosnkiem. Marynatą skrop pałki, przemieszaj, by zalewa pokryła mięso. Odłóż na noc. 2. Miękkie masło utrzyj z ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Uformuj z niego cienki wałeczek i owiń go folią. Mroź ok. 60 minut. Pokrój na 8 plasterków, każdy włóż pod skórkę pałki. Rozłóż je na blaszce. Piecz 40 minut w 180°C, przewracając kilka razy, by mięso równo się zrumieniło. 3. Ryż przepłucz, zalej 2 szkl. osolonego wrzątku. Gotuj pod przykryciem, aż ryż zmięknie. Paprykę umyj, oczyść, potnij w paseczki. Podsmaż je na 1 łyżce oleju. Ryż wymieszaj z paskami papryki, kukurydzą, kurkumą i parmezanem. Na wierzchu ułóż pałki, lekko wciśnij je w ryż. Piecz 10-15 minut.