Soczysty boczek pieczony w piwie

Boczek może nie jest najzdrowszym wśród mięsiw, ale z pewnością smakuje niebiańsko! Ten pieczony w piwie, idealnie nada się na imprezowy stół.

Pieczony boczek jest doskonałą imprezową przekąską
Pieczony boczek jest doskonałą imprezową przekąską 123RF/PICSEL

Boczek dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz, paprykę i miód.

Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na min, 1 h do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc).

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec pod przykryciem ok. 1 h, często polewając powstającym sosem.

Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec dalsze 15-20 min. Czas przygotowania 3 h.

***

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Polędwiczki z rusztuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas