Soczysty boczek pieczony w piwie
Boczek może nie jest najzdrowszym wśród mięsiw, ale z pewnością smakuje niebiańsko! Ten pieczony w piwie, idealnie nada się na imprezowy stół.
Boczek dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz, paprykę i miód.
Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na min, 1 h do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc).
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec pod przykryciem ok. 1 h, często polewając powstającym sosem.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec dalsze 15-20 min. Czas przygotowania 3 h.
***
Zobacz również: