Soczysty kurczak pieczony z cytryną
I na zdrowie, i na obiad – kurczak z dodatkiem cytryny to aromatyczne i pełne witamin danie.

Składniki
- 4 nogi z kurczaka (lub inne części)
- 1 cytryna
- igiełki z 1/2 gałązki rozmarynu do marynaty + igiełki z 2–3 gałązek rozmarynu do pieczenia
- 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
Mięso umyj i osusz. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki. Rozmaryn i czosnek obierz i drobno posiekaj, po czym połącz je z oliwą. Marynatą natrzyj mięso, obłóż je plasterkami cytryny, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Mięso wyjmij z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (opcja grzania góra-dół). Ułóż kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym (z marynatą). Oprósz mięso solą, pieprzem i rozmarynem, obłóż plasterkami cytryny. Piecz ok. 1,5 godz.