Soczysty kurczak pieczony z cytryną

I na zdrowie, i na obiad – kurczak z dodatkiem cytryny to aromatyczne i pełne witamin danie.

Pieczony kurczak
Pieczony kurczak123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mięso umyj i osusz. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki. Rozmaryn i czosnek obierz i drobno posiekaj, po czym połącz je z oliwą. Marynatą natrzyj mięso, obłóż je plasterkami cytryny, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Mięso wyjmij z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (opcja grzania góra-dół). Ułóż kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym (z marynatą). Oprósz mięso solą, pieprzem i rozmarynem, obłóż plasterkami cytryny. Piecz ok. 1,5 godz.

Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas