Sok z czarnej porzeczki: Ochroni serce i wymiecie z organizmu toksyny
Z kulinarnymi wyborami naszych babć polemizować raczej ciężko. Nie dość, że zwykle zapewniają stuprocentową gwarancję smaku, to w dodatku oferują solidną porcję zdrowia i potężną dawkę pozytywnej energii. Podobnie ma się rzecz w przypadku uwielbianego przez nie soku z czarnej porzeczki. Sięgając po niego często i chętnie naturalnie chroniły swoje serce, perfekcyjnie wzmacniały odporność czy wzrok i usuwały wszelkie toksyny - największych trucicieli organizmu. "Supernapojowi" zawdzięczały też piękny wygląd, naturalnie hamując niekorzystne procesy starzenia się skóry. Dodać jeszcze warto, że rozkoszowały się perfekcyjnym smakiem, nie dostarczając przy tym zbędnych kalorii. Zaciekawieni? Argumentów za piciem odżywczego soku z czarnej porzeczki jest co najmniej kilkadziesiąt, ale o tym przeczytacie poniżej.
Sok z czarnej porzeczki: Co w nim znajdziemy?
Sporządzany na bazie czarnej porzeczki sok może śmiało pretendować do roli "supernapoju". To żywa kopalnia składników odżywczych i prawdziwa witaminowa bomba. Dostarczy nam przede wszystkim solidnej porcji flawonoidów, niezbędnych przeciwutleniaczy, soli mineralnych, kwasów organicznych i pektyn. Nadmienić warto, że zaledwie garść owoców czarnej porzeczki zapewnia ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie.
Sok z czarnej porzeczki to także zastrzyk z witaminy A, E, tych z grupy B oraz potasu, wapnia, magnezu, fosforu czy żelaza. Przy tych wszystkich dobrodziejstwach zawiera stosunkowo niewiele kalorii.
Sok z czarnej porzeczki a odporność
Sok z czarnej porzeczki - z uwagi na solidną porcję witaminy C - jest najlepszym sprzymierzeńcem osób z nadwątloną odpornością, tych często zapadających na choroby serca, mających słabe naczynia krwionośne oraz zmagających się z paradontozą oraz próchnicą zębów.
Sok z czarnej porzeczki a działanie antyage i toksyny
Sok z czarnej porzeczki działa lepiej niż niejeden drogi kosmetyk. Dowód? Zawarte w nim przeciwutleniacze skutecznie spowalniają niekorzystne procesy starzenia się skóry oraz zapewniają jedwabistą gładkość naszej cerze, sprawiając, że jest wyjątkowo miękka w dotyku.
Sięgając po ten "supernapój" nasze babki skutecznie chroniły swoje serca przed atakującymi go chorobami, dzięki niemu wymiatały też wszelkie toksyny - największych trucicieli organizmu, naturalnie zmniejszały stany zapalne, obniżały poziom złego cholesterolu oraz stabilizowały ciśnienie krwi.
Jak działa jeszcze sok z czarnych porzeczek?
Ponadto sok z czarnych porzeczek działa:
- przeciwwirusowo,
- przeciwbakteryjnie ,
- grzybobójczo,
- żółciopędnie,
- moczopędnie,
- napotnie,
- przeciwgorączkowo,
- wykrztuśnie,
- przeciwzapalnie,
- rozkurczowo,
- przeciwbiegunkowo,
- poprawia trawienie,
- reguluje przemianę materii,
- pomaga przy alergiach i schorzeniach skórnych.
Jak przygotować sok z czarnej porzeczki w domu?
Oczywiście, sok z czarnej porzeczki kupisz w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym, ale możesz go też śmiało przygotować samodzielnie w domu. Zabieg nie wymaga nadmiernej kulinarnej sztukaterii. Wystarczy, że przeznaczone na sok owoce starannie obierzesz z szypułek oraz liści, oczyścisz i zmiażdżysz. Następnie zagotuj je w garnku, uprzednio zasypując je cukrem. Na koniec całą zawartość garnka przecedź przez sito. Gotowy sok przelej do szklanych butelek.
Jeśli masz wyciskarkę ślimakową, przed tobą o wiele łatwiejsze zadanie. Wystarczy, że owoce czarnej porzeczki dokładnie umyjesz i osuszysz, a następnie bez obierania wrzucisz do maszyny, która wydali gałązki, pestki i skórki. Po procesie obróbki uzyskasz czysty sok. Aby zabezpieczyć go przed zepsuciem, zagotuj go z cukrem. Nie przesadzaj z gotowaniem, bo utracisz solidną porcję cennej witaminy C.
Sok z czarnej porzeczki z liśćmi wiśni
Potrzebne składniki:
- 1 kg owoców czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
- 100 liści wiśni
- 1,5 łyżki kwasku cytrynowego lub 15 ml soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Czarne porzeczki starannie umyj, a następnie zalej je oraz liście wiśni wodą i zagotuj. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez około piętnaście minut. Całość odstaw na noc. Rano zawartość garnka przecedź, dodaj cukier i zagotuj. Na koniec wlej sok z cytryny lub wsyp kwasek cytrynowy. Gotowy sok przelej do szklanych butelek i starannie zakręć. Gotowe. Smacznego!