Sok z kapusty: Właściwości i zastosowania

Sok z kapusty – zarówno kiszonej, jak i świeżej wykazuje niezwykłe właściwości lecznicze. Świetnie wpływa na pracę jelit, wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka, a nawet opóźnia procesy starzenia się. Korzystnie wpływa na pracę serca i pomaga przy zatruciu alkoholowym. To jednak nie wszystkie zalety soku z kapusty. Sprawdź, dlaczego warto regularnie go pić i w jaki sposób go przygotowywać. Dowiedz się, jaki rodzaj kapusty będzie do tego celu najlepszy.

Dlaczego warto pić sok z kapusty?
Dlaczego warto pić sok z kapusty? ©123RF/PICSEL
Samo zdrowie w jednej szklance soku. Sposób znany od wiekówInteria.tv

Sok z kapusty na jelita i odporność

Właściwości soku z kapusty
©123RF/PICSEL

Sok z kiszonej kapusty jest naturalnym probiotykiem odbudowującym naturalną florę jelit. Dzięki temu nie tylko poprawia ich pracę, ale stymuluje namnażanie się pożytecznych bakterii. W ten sposób rewelacyjnie wzmacnia naszą odporność – jelita jako pierwsze „wykrywają” szkodliwe drobnoustroje i wysyłają do układu immunologicznego odpowiedni sygnał. Sok z kapusty zawiera też mnóstwo witaminy C i przeciwutleniacze, które redukują stany zapalne w organizmie i wzmacniają odporność. Warto go pić zwłaszcza po antybiotykoterapii.

Sok z kapusty na detoksykację i odchudzanie

Substancje znajdujące się w soku z kapusty odkwaszają organizm, regulują pracę układu pokarmowego, a jednocześnie chronią przed zaparciami, które są częstą dolegliwością podczas diety redukcyjnej. Regularne picie soku z kapusty szybko pomaga też pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i niweluje obrzęki na ciele. Sok jest niskokaloryczny i przyspiesza przemianę materii.

Sok z kapusty na wrzody żołądka

Sok na wrzody
©123RF/PICSEL

Sok z kapusty jest też pomocny przy chorobie wrzodowej – zmniejsza ilość wydzielanych soków żołądkowych i niweluje dokuczliwe objawy, m.in. zgagę. Regularnie stosowany może zmniejszać ryzyko nowotworu żołądka i dwunastnicy. Dzięki właściwościom oczyszczającym wspiera też pracę nerek i wątroby.

Sok z kapusty na grzyby i pasożyty

Niskie pH soku z kiszonej kapusty sprzyja usuwaniu pasożytów i grzybów z organizmu. Znajdujące się w tym napoju bakterie kwasu mlekowego skutecznie zwalczają przede wszystkim popularne grzyby Candida, czyli drożdżaki.

Sok z kapusty na migreny i zatrucie alkoholem

Kapusta zawiera wiele substancji o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Od lat okłady z jej liści w formie kompresu stosuje się na bóle głowy i stawów. Picie soku z tego cennego warzywa także niweluje bóle głowy i inne uciążliwe objawy zatrucia alkoholem (pomaga na kaca).

Sok z kapusty a nowotwory

Jak zrobić sok z kapusty?
©123RF/PICSEL

Istnieją też przesłanki, że sok z kapusty dzięki zawartym w nim związkom chemicznym wspiera organizm w walce z niektórymi nowotworami, a także może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych, np. raka piersi, prostaty, jąder czy jajników. Sok ze świeżej kapusty jest również pomocny podczas chemioterapii – wzmacnia cały organizm i niweluje dolegliwości żołądkowe.

Jak stosować sok z kapusty?

Do przyrządzenia soku z kapusty najlepiej wybrać taką o twardej i zbitej główce (luźna może świadczyć o nadmiernej zawartości nawozów azotowych). Sok najłatwiej pozyskać przy użyciu blendera – pokrojone na mniejsze części liście wystarczy zblendować razem z niewielką ilością wody, a następnie przecisnąć przez sito. Powinno się go pić na świeżo. Prawdziwą bombą witaminową jest jednak sok z kiszonej kapusty, który najlepiej spożywać na czczo, a także przed lub po posiłkach w niewielkich ilościach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas