Sok z malin: Pomoże schudnąć, wzmocni odporność i serce

Uwielbiany i rekomendowany przez nasze babcie sok z malin to nie tylko remedium na rozmaite dolegliwości towarzyszące przeziębieniom i grypie. Świetnie wzmacnia serce, reguluje ciśnienie i wspiera walkę z niedokrwistością. Pomaga też na dłużej zachować młodzieńczy wygląd i w pełni naturalnie - czyli bezpiecznie i efektywnie - zrzucić nadprogramowe kilogramy. Do tej krótkiej charakterystyki dorzucić warto, że jest przepyszny i łatwy w samodzielnym wykonaniu. Sięgajmy po odżywczy sok z malin chętnie i często, zwłaszcza, że apetyczne owoce, z których go sporządzimy, mamy teraz na wyciągnięcie ręki.

article cover
©123RF/PICSEL

Maliny: Co w nich znajdziemy?

©123RF/PICSEL

Maliny nie tylko pozwolą nam rozkoszować się doskonałym smakiem, ale też dostarczą do naszego organizmu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Są bogate w witaminy młodości A i E, witaminę C, te z grupy B, czyli B1, B2 i B6 oraz witaminę PP, kwas pantotenowy i biotynę. Dostarczą nam też cennych składników mineralnych, z cynkiem, potasem, magnezem, wapniem, miedzią, żelazem i manganem na czele. W miękkim miąższu skrywa się też błonnik, pektyny, garbniki, antocyjany oraz kwasy: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy i elagowy.

Sok malinowy: Na co nam pomoże?

Dobroczynne właściwości soku z malin medycyna ludowa doceniła już przed wiekami. Stosowano go jako naturalny środek łagodzący bóle żołądka, hamujący odruch wymiotny, zwalczający szkorbut i - rzecz jasna - eliminujący dolegliwości towarzyszące przeziębieniom i grypie. Wraz z upływem czasu zaczęto odkrywać jego kolejne nietuzinkowe właściwości. Wiadomo już, że podobnie jak sok z czarnej porzeczki - doskonale wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi i chroni przed zmianami miażdżycowymi. Dba też o równowagę wodno-elektrolitową organizmu, a tym samym stymuluje pracę wątroby i układu moczowego, a tym samym minimalizuje ryzyko infekcji i schorzeń. Szczególnie zalecany jest dla osób walczących z niedokrwistością.

Sok z malin a wolne rodniki i piękny wygląd

©123RF/PICSEL

Sięgając regularnie - nie tylko w okresie jesienno-zimowym - po sok z malin stymulujemy pracę układu immunoligicznego i wzmacniamy naturalne mechanizmy obronne. Dostarczamy bowiem do organizmu antyoksydanty, które blokują działanie wolnych rodników. Te ostatnie mogą poczynić niemałe szkody. Są między innymi odpowiedzialne z rozwój komórek nowotworowych oraz przedwczesne starzenie się skóry. Pamiętajmy też, że maliny zawierają witaminy młodości A i E, które stymulują produkcję kolagenu, poprawiają elastyczność skóry i zapewniają jej piękny wygląd.

Sok z malin a odchudzanie i detoksykacja

Skoro o wyglądzie mowa, to dodać warto, że zarówno maliny jak i pozyskany z nich sok może efektywnie wzmocnić proces odchudzania. Zawarte w nich pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, a solidna porcja błonnika wspiera trawienie i procesy metaboliczne.

Zawarty w soku z malin kwas salicylowy sprawia, że wykazuje on działanie przeciwgorączkowe - pobudza gruczoły potowe, a olejki eteryczne mają działanie rozgrzewające. Ponadto badania potwierdziły, że sok z malin ma zdolności przeciwzapalne, ściągające i przeciwbakteryjne. Łagodzi też dolegliwości towarzyszące zespołowi napięcia przedmiesiączkowego oraz miesiączce i działa przeciwbiegunkowo.

Jak zrobić sok z malin?

©123RF/PICSEL

Sezon na maliny przypada w lipcu i w sierpniu. Owoce są bardzo soczyste i słodkie, a tym samym bardzo delikatne. (Łatwo ulegają psuciu). Unikaj owoców wilgotnych, zbyt ściśle zapakowanych. Spleśniałe maliny trzeba od razu usunąć, pozostałe owoce przełożyć ponownie do oryginalnego opakowania (bez mycia). Maliny zachowują świeżość w lodówce maksymalnie dwa dni. Jeśli chcesz zamrozić maliny, wypłucz je, osusz, rozłóż na tacce i wsadź do zamrażarki. Gdy zamarzną, przełóż je do woreczka foliowego. W zamrażarce można je przechowywać przez rok.

Przepis na sok z malin

Sporządzany na bazie malin sok kupisz w zasadzie w każdym sklepie spożywczym czy hipermarkecie, ale równie dobrze możesz go przygotować go w domu.

Potrzebne składniki

- Kilogram malin

- 20 dag cukru

- odrobina kwasku cytrynowego

Maliny starannie umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej je niecałą szklanką wody i gotuj na dużym ogniu, aż się rozgotują i puszczą sok. Ostudzone maliny przecedź przez sito, a powstały sok przelej do innego garnka. Następnie dodaj do soku 20 dag cukru, odrobinę kwasku cytrynowego i ponownie zagotuj przez kilka minut. Gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub słoików. Dokładnie zakręć i gotuj przez 15 minut. Tak przygotowany sok z malin może stać całą zimę.

Jak zrobić sok z malin bez gotowania?

Sok z malin można przygotować także bez gotowania. Przygotuj duży słoik i układaj w nim warstwami maliny. Każdą warstwę przesypuj cukrem. Na pięciolitrowy słój potrzeba około 1 kg cukru. Słoik na koniec przykryj gazą i odstaw na tydzień, aby owoce puściły sok. Po tygodniu zlej sok do butelek, zakręć i odstaw do spiżarni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas