Sok z żurawiny: Idealny dla wrzodowców. Wzmacnia serce i nerki

Już połówka szklanki odżywczego soku z żurawiny dostarczana regularnie do organizmu może dobroczynnie wpłynąć na twoje zdrowie. W pełni naturalnie wzmocnisz serce i naczynia krwionośne, zminimalizujesz ryzyko wystąpienia miażdżycy i uregulujesz poziom cholesterolu we krwi. Sok z żurawiny to także doskonała propozycja dla wrzodowców, osób zmagających się z infekcjami układu moczowego czy schorzeniami nerek oraz mających problem z próchnicą, dziąsłami czy nadmiernie gromadzącą się płytką nazębną. Wspomaga też koordynację oraz pamięć, no i jest niskokaloryczny, co sprawia, że doskonale sprawdza się w odchudzających dietach. Podpowiadamy, jak przyrządzić sok żurawinowy i optymalnie wykorzystać jego właściwości.

article cover
©123RF/PICSEL

Sok z żurawiny: Czego nam dostarczy?

©123RF/PICSEL

Nie bez przyczyny pochodząca z krajów Ameryki Północnej żurawina zaliczana jest do grona najzdrowszych roślin. Można śmiało powiedzieć, że to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarczy nam solidnej porcji witamin C, K, E, B6, A, P, niacyny, tiaminy, ryboflawiny, niezbędnego w diecie błonnika, pektyn, beta-karotenu i cennych minerałów, z wapniem, żelazem, magnezem, fosforem i cynkiem na czele. W jej składzie znajdziemy też antyoksydanty, flawonoidy oraz łatwo przyswajalne przez organizm białka i węglowodany.

Sok z żurawiny idealny dla wrzodów i na zapalenie pęcherza

Regularnie sięgając po sok z żurawiny stymulujemy pracę serca i naczyń krwionośnych, naturalnie zapobiegamy miażdżycy i obniżamy poziom złego cholesterolu LDL. Dodatkowo zawarty w nim kwas salicylowy sprawia, że przeciwdziałamy tworzeniu się skrzepów krwi i likwidujemy obrzęki. Nie można pominąć też antybakteryjnych i przeciwzapalnych zdolności żurawiny, bo te przyniosły jej największą sławę. Przeprowadzone badania dowodzą, że skutecznie zapobiega infekcjom układu moczowego. Jak to możliwe? Zawarty w soku z żurawiny kwas hipurowy krzyżuje szyki bakteriom (zwłaszcza Escherichia coli), uniemożliwiając ich gromadzenie się w organizmie oraz przyleganie do ścian pęcherza moczowego. Redukuje też ryzyko tworzenia się złogów i kamieni nerkowych. Zwolennicy medycyny naturalnej wskazują ponadto, że sok z żurawiny to napój wprost idealny dla wrzodów. Naturalnie przeciwdziała pojawieniu się choroby wrzodowej żołądka spowodowanej najczęściej działaniem Helicobacter pylori.

Sok z żurawiny a mechanizmy obronne i nowotwory

©123RF/PICSEL

Bogactwo zawartych w soku z żurawiny przeciwutleniaczy sprawia, że naturalnie wzmacnia mechanizmy obronne organizmu człowieka i ogranicza szkodliwą działalność wolnych rodników. Łagodzi dolegliwości towarzyszące infekcjom górnych i dolnych dróg oddechowych i jest stosowany w profilaktyce raka - zwłaszcza okrężnicy, prostaty, płuc i piersi.

Sok z żurawiny a próchnica i płytka nazębna

Sok z żurawiny pomoże też lepiej zadbać o nasze zęby i rozwiązać problemy związane z higieną jamy ustnej. Zapobiegnie nadmiernemu gromadzeniu się płytki nazębnej i pojawieniu się próchnicy oraz zniweluje ryzyko rozwoju albo złagodzi objawy choroby dziąseł.

Sok z żurawiny a pamięć i kości

Odżywczy sok z żurawiny to także doskonała propozycja dla seniorów. Wzmacnia koordynację i pamięć oraz zapobiega nadmiernej łamliwości kości i zwichnięciom.

Sok żurawiny a odchudzanie i starzenie

Dodać też warto, że sok z żurawiny (oczywiście ten bez dodatku cukru) zawiera niewiele kalorii i wzbogaci dietę osób odchudzających się. Ponadto zbawiennie wpłynie na skórę, hamując niekorzystne procesy starzenia.

Sok z żurawiny: Przeciwwskazania

Sok z żurawiny jest odradzany osobom po operacjach i zabiegach chirurgicznych, bo może zwiększać obfitość krwawień. Nie powinni też po niego sięgać pacjenci z protezą zastawki. Może spowodować niepożądane rezultaty przy jednoczesnym stosowaniu niektórych leków, a przy nadmiernym spożyciu wypłukać odżywcze składniki z organizmu.

Sok z żurawiny: Dawkowanie

Optymalna porcja soku żurawinowego to - w przypadku osób dorosłych - pół szklanki dziennie. Można go też rozcieńczać z wodą. Sięgając po sok żurawinowy warto wybierać ten pozbawiony dodatku cukru. W przypadku infekcji moczowych powinno się przyjmować 250 ml soku żurawinowego dziennie. Żurawinę można stosować nie tylko w postaci soku, ale także spożywać w formie świeżej lub suszonej oraz jako apetyczny dodatek do napojów i deserów. Doskonale komponuje się też z mięsami. Świetnie i naturalnie je "konserwuje".

Jak zrobić sok z żurawiny?

©123RF/PICSEL

Gotowy sok nabędziesz w sklepie spożywczym czy w hipermarkecie, ale możesz go też śmiało przygotować w domu.

Potrzebne składniki:

- 500 g owoców żurawiny,

- 100 g cukru trzcinowego,

- woda

Potrzebujesz też: garnka, drewnianej łyżki, sitka lub gazy oraz słoików lub butelek z zakrętkami.

Sposób przygotowania:

Owoce żurawiny starannie oczyść - usuń z nich listki czy gałązki i umyj. Przełóż owoce do garnka i solidnie zalej wodą - tak, aby były całe zanurzone. Pomocz przez chwilę. Następnie odlej wodę i zalej nową. Zawartość garnka zagotuj. Owoce duś na małym ogniu co najmniej przez kwadrans. Następnie przecedź przez sitko lub gazę. Owoce możesz mieszać lekko drewnianą łyżką, aby szybciej je odsączyć. Sok z żurawiny przelej do garnka i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Słoiki lub butelki dokładnie umyj i osusz. Przelej do nich gorący sok, szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem. Gotowe. Smacznego.

Jak przyrządzić sok z żurawiny bez cukru?

Jeśli chcesz zrobić sok z żurawiny bez cukru, musisz zamrozić owoce żurawiny, następnie umieść je w garnku i zalej wodą - tak, aby zakryła owoce. Duś je aż popękają. Następnie dokładnie zmiksuj na mus i przelej do wyparzonych lub wygotowanych słoiczków. Po wystygnięciu przechowuj je w lodówce. Gotowe!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas