Soki, które szybko podkręcą metabolizm

Wiele osób marzy o zrzuceniu zbędnych kilogramów, by móc cieszyć się zgrabną sylwetką i zdrowiem. Niestety, początki odchudzania bywają trudne i nawet podjęcie aktywności fizycznej oraz zrezygnowanie z niektórych produktów nie daje szybkich efektów. Wtedy warto podkręcić swój metabolizm, który przez długi czas był spowolniony. Doskonałym sposobem na jego pobudzenie jest picie soków warzywno-owocowych, pełnych błonnika, witamin i minerałów. Pomogą nie tylko usprawnić trawienie, ale dodadzą też energii i korzystnie wpłyną na zdrowie. Podpowiadamy, jak przy pomocy selera, jabłek, buraków, jarmużu czy kapusty przygotować pyszne soki na oczyszczenie organizmu z toksyn i przyspieszenie metabolizmu.

Jakie soki podkręcają metabolizm?
Jakie soki podkręcają metabolizm?©123RF/PICSEL

Sok z zielonych warzyw

Sok z selera naciowego
©123RF/PICSEL

Warto włączyć do diety zielone warzywa, gdyż to najlepszy sposób na pobudzenie pracy jelit i sprawniejszy metabolizm. Zawierają one dużo witamin, minerałów, antyoksydantów, a także błonnika i chlorofilu. Ten ostatni to zielony barwnik, który ma zdolność wiązania i usuwania toksyn. Dzięki temu zielone warzywa świetnie oczyszczają organizm i przyspieszają przemianę materii. Oprócz tego niwelują objawy przemęczenia, wzmacniają odporność i poprawiają pracę układu krążenia. Aby przygotować sok z zielonych warzyw, potrzebujemy 8 łodyg selera naciowego, garść kapusty, garść szpinaku, ogórka i natkę pietruszki. Dla smaku można dodać plasterek cytryny oraz nieco świeżego imbiru. Wszystko razem wkładamy do wyciskarki soków.

Sok z selera naciowego

Królem wśród zielonych warzyw jest seler naciowy, więc on sam wystarczy do przygotowania zdrowego i oczyszczającego soku. To warzywo ma właściwości korzystnie oddziałujące na cały organizm. Pobudza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, m.in. kwas moczowy, który może odkładać się w stawach i być przyczyną silnych bólów stawów lub nawet dny moczanowej. Seler zwiększa też produkcję żółci, ułatwia trawienie i odtruwa całe ciało. Pomaga też pozbyć się nagromadzonej wody w organizmie, reguluje ciśnienie i usprawnia pracę nerek. Należy wycisnąć 8 łodyg selera, a do smaku można dodać 2 jabłka i szczyptę cynamonu. Najlepiej pić codziennie na czczo.

Sok na lepsze trawienie

Koper włoski idealny na trawienie
©123RF/PICSEL

Kolejna propozycja to sok, który warto wypijać po ciężkostrawnym posiłku lub po spożyciu alkoholu. Jego bazę stanowią jabłka, obfitujące w błonnik, ale też w pektyny oraz kwas jabłkowy i winowy. Wszystkie te substancje przyspieszają przemianę materii. Pracę żołądka pobudzi jeszcze bardziej koper włoski, a dodatek mięty sprawi, że sok będzie miał lekkie działanie przeczyszczające. Natomiast cytryna usunie z organizmu zalegające złogi i zwiększy wydzielanie soków trawiennych. Do wyciskarki należy wrzucić 4 jabłka, bulwę kopru włoskiego, całą cytrynę i garść mięty.

Sok z jarmużu

Niezawodny w przyspieszaniu przemiany materii i oczyszczaniu z toksyn jest także jarmuż. To warzywo z rodziny kapustnych bogate jest w składniki odżywcze, np. witaminy C, K i A, polifenole, a także żelazo, wapń i magnez. Jarmuż nie tylko pobudzi perystaltykę jelit, ale też wzmocni kości i poprawi funkcjonowanie układu mięśniowego oraz nerwowego. Przygotowany z niego sok doskonale nawodni organizm, ułatwi trawienie i zaspokoi apetyt na dłużej. Należy wycisnąć go z 20 liści jarmużu, dwóch świeżych ogórków oraz połówki cytryny lub limonki. Można dodać także łyżeczkę miodu.

Sok na oczyszczenie wątroby

Sok oczyszczający
©123RF/PICSEL

Pyszny i zdrowy sok, który podkręci metabolizm, można przygotować również z dodatkiem buraka i marchewki. Burak pomaga usuwać toksyny i szkodliwe produkty powstające podczas procesów trawiennych. Oprócz tego obniża cholesterol i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wspiera również układ krwionośny i produkcję czerwonych krwinek dzięki temu, że zawiera dużo żelaza. Natomiast marchew dostarcza organizmowi spore dawki beta-karotenu, flawonoidów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Marchew zwiększa przepływ krwi, reguluje poziom cholesterolu i pobudza rozwój bakterii dobroczynnych dla flory jelitowej. Łącząc ze sobą te dwa składniki i dodając inne warzywa i owoce, stworzymy doskonały napój o silnych właściwościach detoksykujących. Dzięki temu nie tylko opróżnimy jelita ze złogów, ale też oczyścimy wątrobę i pobudzimy ją do lepszej pracy. Sok należy sporządzić z 4 buraków, 4 marchewek, 3 jabłek i 3 rzodkiewek. Dla lepszego efektu można dodać 2 łodygi selera i 2 ząbki czosnku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas