Soki, które szybko podkręcą metabolizm
Wiele osób marzy o zrzuceniu zbędnych kilogramów, by móc cieszyć się zgrabną sylwetką i zdrowiem. Niestety, początki odchudzania bywają trudne i nawet podjęcie aktywności fizycznej oraz zrezygnowanie z niektórych produktów nie daje szybkich efektów. Wtedy warto podkręcić swój metabolizm, który przez długi czas był spowolniony. Doskonałym sposobem na jego pobudzenie jest picie soków warzywno-owocowych, pełnych błonnika, witamin i minerałów. Pomogą nie tylko usprawnić trawienie, ale dodadzą też energii i korzystnie wpłyną na zdrowie. Podpowiadamy, jak przy pomocy selera, jabłek, buraków, jarmużu czy kapusty przygotować pyszne soki na oczyszczenie organizmu z toksyn i przyspieszenie metabolizmu.

Składniki
Sok z zielonych warzyw

Warto włączyć do diety zielone warzywa, gdyż to najlepszy sposób na pobudzenie pracy jelit i sprawniejszy metabolizm. Zawierają one dużo witamin, minerałów, antyoksydantów, a także błonnika i chlorofilu. Ten ostatni to zielony barwnik, który ma zdolność wiązania i usuwania toksyn. Dzięki temu zielone warzywa świetnie oczyszczają organizm i przyspieszają przemianę materii. Oprócz tego niwelują objawy przemęczenia, wzmacniają odporność i poprawiają pracę układu krążenia. Aby przygotować sok z zielonych warzyw, potrzebujemy 8 łodyg selera naciowego, garść kapusty, garść szpinaku, ogórka i natkę pietruszki. Dla smaku można dodać plasterek cytryny oraz nieco świeżego imbiru. Wszystko razem wkładamy do wyciskarki soków.
Sok z selera naciowego
Królem wśród zielonych warzyw jest seler naciowy, więc on sam wystarczy do przygotowania zdrowego i oczyszczającego soku. To warzywo ma właściwości korzystnie oddziałujące na cały organizm. Pobudza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, m.in. kwas moczowy, który może odkładać się w stawach i być przyczyną silnych bólów stawów lub nawet dny moczanowej. Seler zwiększa też produkcję żółci, ułatwia trawienie i odtruwa całe ciało. Pomaga też pozbyć się nagromadzonej wody w organizmie, reguluje ciśnienie i usprawnia pracę nerek. Należy wycisnąć 8 łodyg selera, a do smaku można dodać 2 jabłka i szczyptę cynamonu. Najlepiej pić codziennie na czczo.
Składniki
Sok na lepsze trawienie

Kolejna propozycja to sok, który warto wypijać po ciężkostrawnym posiłku lub po spożyciu alkoholu. Jego bazę stanowią jabłka, obfitujące w błonnik, ale też w pektyny oraz kwas jabłkowy i winowy. Wszystkie te substancje przyspieszają przemianę materii. Pracę żołądka pobudzi jeszcze bardziej koper włoski, a dodatek mięty sprawi, że sok będzie miał lekkie działanie przeczyszczające. Natomiast cytryna usunie z organizmu zalegające złogi i zwiększy wydzielanie soków trawiennych. Do wyciskarki należy wrzucić 4 jabłka, bulwę kopru włoskiego, całą cytrynę i garść mięty.
Sok z jarmużu
Niezawodny w przyspieszaniu przemiany materii i oczyszczaniu z toksyn jest także jarmuż. To warzywo z rodziny kapustnych bogate jest w składniki odżywcze, np. witaminy C, K i A, polifenole, a także żelazo, wapń i magnez. Jarmuż nie tylko pobudzi perystaltykę jelit, ale też wzmocni kości i poprawi funkcjonowanie układu mięśniowego oraz nerwowego. Przygotowany z niego sok doskonale nawodni organizm, ułatwi trawienie i zaspokoi apetyt na dłużej. Należy wycisnąć go z 20 liści jarmużu, dwóch świeżych ogórków oraz połówki cytryny lub limonki. Można dodać także łyżeczkę miodu.
Składniki
Sok na oczyszczenie wątroby

Pyszny i zdrowy sok, który podkręci metabolizm, można przygotować również z dodatkiem buraka i marchewki. Burak pomaga usuwać toksyny i szkodliwe produkty powstające podczas procesów trawiennych. Oprócz tego obniża cholesterol i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wspiera również układ krwionośny i produkcję czerwonych krwinek dzięki temu, że zawiera dużo żelaza. Natomiast marchew dostarcza organizmowi spore dawki beta-karotenu, flawonoidów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Marchew zwiększa przepływ krwi, reguluje poziom cholesterolu i pobudza rozwój bakterii dobroczynnych dla flory jelitowej. Łącząc ze sobą te dwa składniki i dodając inne warzywa i owoce, stworzymy doskonały napój o silnych właściwościach detoksykujących. Dzięki temu nie tylko opróżnimy jelita ze złogów, ale też oczyścimy wątrobę i pobudzimy ją do lepszej pracy. Sok należy sporządzić z 4 buraków, 4 marchewek, 3 jabłek i 3 rzodkiewek. Dla lepszego efektu można dodać 2 łodygi selera i 2 ząbki czosnku.