Soki ze świeżych owoców na wzmocnienie!
Mogą być bardzo pomocne przy łagodzeniu lekkich dolegliwości. Poprawią też odporność dziecka - naturalniej i zdrowiej niż gotowe preparaty z apteki.
1. Z brzoskwini doda energii
Brzoskwinia zawiera magnez i potas, korzystnie wpływające na zdolność koncentracji, zapamiętywania. Maluch potrzebuje ich, zdobywając nowe umiejętności. Brzoskwinia jest też źródłem beta- karotenu, który wzmacnia układ nerwowy i odporność. Przygotowanie Dwie brzoskwinie umyj, obierz. Przekrój, wyjmij pestki. Miąższ pokrój. Zmiksuj w blenderze, dodając dla smaku np. 1/2 szkl. pokrojonej dyni. Jeśli sok jest za gęsty, rozcieńcz go niegazowaną wodą.
Jagody działają łagodząco na błonę śluzową żołądka. Zawarte w nich garbniki niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym. Sok ze świeżych jagód polecany jest przy zaparciach - działa przeczyszczająco, napar z suszonych owoców - przy biegunce. Przygotowanie 1,5 szklanki jagód (mogą być także mrożone owoce) starannie umyj. Przelej je wrzątkiem na sitku, odcedź. Następnie osuszone jagody dokładnie rozetrzyj na miazgę w miseczce, po czym przetrzyj przez gęste sito. Powstały sok rozcieńcz 2-3 łyżkami przegotowanej wody. Wymieszaj. Jeśli sok będzie zbyt kwaśny, możesz go osłodzić odrobiną miodu.
3. Malinowy - pomoże w walce z przeziębieniem i infekcją
W soku świeżych malin jest kwas salicylowy, działający przeciwzapalnie i napotnie. Dlatego wyciskany sok z malin polecany jest szczególnie podczas infekcji oraz przy gorączce. Przygotowanie Maliny (ok. 1,5 szklanki) dokładnie przebierz, by nie były nadpsute. Opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przelej na sitku ciepłą, przegotowaną wodą. Osącz owoce. Przełóż do miseczki i rozetrzyj na miazgę. Następnie przetrzyj przez gęste sito. Uzupełnij przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj.
4. Cytrusowy poprawi odporność dziecka
Cytrusy zawierają dużo bardzo cennej witaminy C. Uczestniczy ona w produkcji przeciwciał zwalczających wirusy. Chroni przed infekcjami. Przygotowanie Pomarańczę i czerwony grejpfrut umyj, obierz. Usuń błonki, pestki, miąższ pokrój (możesz dodać też 1/2 szkl. truskawek - umyj, osusz, oszypułkuj). Owoce wyciśnij w wyciskarce (jeśli jej nie masz, kolejno wyciskaj owoce przez gazę do miseczki). Sok przefiltruj przez sitko do kubka. Dopraw miodem.