Sola ze smażoną cytryną na buraczkach

Buraki gotuj 15 minut, odstaw w wodzie, w której się gotowały, na noc.

Sola ze smażoną cytryną na buraczkach
Sola ze smażoną cytryną na buraczkach123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 3 ziemniaki
  • 30 dag buraków
  • 40 dag filetów z soli
  • łyżka orzechów laskowych
  • mieszanka sałat
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka gałązek koperku
  • cytryna
  • olej do smażenia
  • niepełna szklanka mleka
  • łyżka koziego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraki gotuj 15 minut, odstaw w wodzie, w której się gotowały, na noc. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj na parze. Sok z cytryny, miód, 2 łyżki oleju, sól i pieprz wymieszaj. Pokryj marynatą umytą i pokrojoną rybę. Smaż ją skórą do dołu przez kilka minut.

2. Buraki i ziemniaki połącz z mlekiem i kozim serem, przypraw gałką muszkatołową i pieprzem, zmiksuj blenderem. Na odrobinie oleju podsmaż plastry cytryny. Na talerzu układaj pureé z buraków, rybę, plaster cytryny. Dekoruj sałatą, koperkiem i posiekanymi orzechami.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas