Sola ze smażoną cytryną na buraczkach
Buraki gotuj 15 minut, odstaw w wodzie, w której się gotowały, na noc.
Składniki na 4 porcje:
- 3 ziemniaki
- 30 dag buraków
- 40 dag filetów z soli
- łyżka orzechów laskowych
- mieszanka sałat
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- kilka gałązek koperku
- cytryna
- olej do smażenia
- niepełna szklanka mleka
- łyżka koziego sera
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Buraki gotuj 15 minut, odstaw w wodzie, w której się gotowały, na noc. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj na parze. Sok z cytryny, miód, 2 łyżki oleju, sól i pieprz wymieszaj. Pokryj marynatą umytą i pokrojoną rybę. Smaż ją skórą do dołu przez kilka minut.
2. Buraki i ziemniaki połącz z mlekiem i kozim serem, przypraw gałką muszkatołową i pieprzem, zmiksuj blenderem. Na odrobinie oleju podsmaż plastry cytryny. Na talerzu układaj pureé z buraków, rybę, plaster cytryny. Dekoruj sałatą, koperkiem i posiekanymi orzechami.
Czas przygotowania: ok. 45 minut