Sorbet brzoskwiniowy
Z szampanem.
- 0,75 dag dojrzałych brzoskwiń,
- 15 dag cukru,
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- 1 kieliszek szampana,
- 1/2 szklanki sosu truskawkowego,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka cukru pudru,
- kilka listków mięt,
Przygotowanie:
Jedną brzoskwinie zostawić do dekoracji, resztę sparzyć we wrzątku, obrać, usunąć pestki i dokładnie zmiksować z cukrem. Mus brzoskwiniowy połączyć z szampanem i sokiem cytrynowym. Zamrażać ok. 4 h. często mieszając. Przed podaniem sorbet zmiksować, porcjować kulkownicą do lodów. Dekorować cząstkami brzoskwiń, bitą śmietaną i miętą. Czas przygotowania ok. 5 h. Przepis na 4 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!