Sorbet cytrynowy z miętą
To, że jesteś na diecie, wcale nie znaczy, że musisz rezygnować z tego letniego przysmaku. Sorbety o wiele mniej kalorii niż lody na bazie mleka i śmietany, a są równie smaczne.
Składniki:
- opakowanie sorbetu cytrynowego
- 2 cytryny
- limonka
- garść listków mięty
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Cytryny i limonkę dokładnie wyszoruj pod bieżącą ciepłą wodą, następnie starannie sparz wrzątkiem. Z jednej cytryny zetnij długie paseczki skórki specjalnym skrobakiem. Jeśli go nie masz, obierz cienko owoc i pokrój żółtą część skórki na wąskie paseczki. Pamiętaj, by pozbyć się białej części owocu, bo jest gorzka. Najłatwiej to zrobić tępą stroną noża.
Z pozostałej cytryny i limonki zetnij skórkę. Część zielonej limonki zachowaj do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Zalej je wodą, dosyp cukier, dokładnie wymieszaj. Z cytryn i limonki wyciśnij sok, dodaj do syropu, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 10 minut, aż syrop odparuje i lekko zgęstnieje.
Łyżkę do lodów zanurz na chwilę we wrzątku, żeby łatwiej było nabierać zgrabne kulki sorbetu. Na dno wysokich szklanych pucharków nalej po łyżce syropu cytrynowego (może być też inny owocowy). Do każdego nałóż po 2-3 gałki lodów. Udekoruj pucharki listkami mięty oraz skórką z limonki.