Sorbet malinowy
Składniki: ● 50 dag malin ● 15 dag cukru ● 150 ml wody ● gotowe wafle do nałożenia sorbetu, ewentualnie naleśniki do przygotowania chrupiących „koszyczków” ● całe maliny, wiórki czekolady i krem (np. waniliowy) do dekoracji sorbetu
Maliny przebierz, oczyść, następnie umyj i dokładnie osusz. Tak przygotowane owoce zmiksuj i przetrzyj przez sito. Zimną wodę z cukrem doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. minutę.
Następnie zdejmij z ognia i cały czas mieszając, wlej zmiksowane maliny. Ostudź i wstaw w dużym naczyniu do zamrażalnika.
Sorbet mroź przez ok. 2 godz. Po tym czasie wymieszaj i mroź przez kolejne 2 godz., często mieszając. Podaj w waflach, ozdobiony malinami, czekoladą i kremem.
Kruche „koszyczki” do sorbetu możesz zrobić sama z gotowych naleśników. Wyłóż naleśnikami duże filiżanki i wysusz je w piekarniku nastawionym na ok. 150°C.
Do sorbetu możesz dodać trochę większych kawałków malin. Będzie ciekawie wyglądał.