Składniki na 4-6 porcji: - 200 ml soku z białych winogron, - 125 g cukru, - 1 łyżka miodu, - sok z jednej cytryny, - 1,5 melona, - pęczek bazylii Przygotowanie: Sok z winogron, cukier, miód i sok z cytryny zagotować. Melona przeciąć, pestki wyjąć łyżeczką i włożyć do syropu. Odstawić do ostygnięcia, syrop przecedzić przez sito. Z 2 połówek melona wyciąć kulki. Pozostały miąższ i połówkę melona obrać ze skórki. Listki bazylii posiekać (odłożyć kilka do dekoracji). Miąższ melona, syrop i bazylię zmiksować, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do zamrażalnika na ok 6 godzin. Co 15 - 30 minut masę zamieszać widelcem. Melonowe kulki rozłożyć do szklaneczek. Nakładać sorbet. Dekorować bazylią. Czas przygotowania: 390 minut Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal Kalkulator kalorii Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!