Sorbet melonowy z bazylią

Z kuchni włoskiej.

Składniki na 4-6 porcji:

- 200 ml soku z białych winogron,
- 125 g cukru,
- 1 łyżka miodu,
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 melona,
- pęczek bazylii

Przygotowanie:

Sok z winogron, cukier, miód i sok z cytryny zagotować. Melona przeciąć, pestki wyjąć łyżeczką i włożyć do syropu. Odstawić do ostygnięcia, syrop przecedzić przez sito. Z 2 połówek melona wyciąć kulki. Pozostały miąższ i połówkę melona obrać ze skórki. Listki bazylii posiekać (odłożyć kilka do dekoracji). Miąższ melona, syrop i bazylię zmiksować, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do zamrażalnika na ok 6 godzin. Co 15 - 30 minut masę zamieszać widelcem. Melonowe kulki rozłożyć do szklaneczek. Nakładać sorbet. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 390 minut
Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal

Reklama

Kalkulator kalorii

Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!

Dowiedz się więcej na temat: sok | sorbet | lody i sorbety | kuchnia włoska | desery | włoskie desery

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje