Sorbet w czterech oryginalnych smakach
Domowe lody, które nie tuczą.
Brzoskiwniowy na winie musującym
1. Z 1 szklanki wody i 15 dag cukru ugotuj syrop. Umyj 6-7 dojrzałych brzoskwiń. Owoce natnij u nasady i włóż na chwilę do wrzątku. Potem obierz, przekrój, wyjmij pestki. Miąższ zmiksuj na gładko. Z jednej cytryny wyciśnij sok, dolej go do musu brzoskwiniowego. Dodaj syrop cukrowy i wino musujące.
2. Całość jeszcze raz zmiksuj, włóż do metalowej miseczki i szczelnie przykryj. Zamrażaj 4 godziny. W czasie mrożenia co 30 minut mieszaj masę mikserem.
3. Sorbet wyjmij 10 minut przed podaniem i krótko zmiksuj w malakserze.
Porzeczkowy z miodem i szczyptą rozmarynu
1. Do naczynia żaroodpornego wsyp 80 dag oczyszczonych czarnych porzeczek. Polej je 5 łyżkami miodu. Przemieszaj. Piecz 45 minut w temp. 180°C.
2. Kiedy owoce wystygną, zmiksuj je na gładko i przetrzyj. Mus owocowy wymieszaj ze szczyptą suszonego rozmarynu, 4 łyżkami likieru pomarańczowego oraz sokiem i skórką z jednej pomarańczy. Masę sorbetową zamrażaj 4 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj.
Wiśniowo - bananowy z likierem migdałowym
1. Wydryluj 40 dag wiśni. Obierz 4 dojrzałe banany, pokrój je na kawałki. Natychmiast skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Dodaj wiśnie i 2-3 łyżki likieru migdałowego.
2. Masę zmiksuj na gładko. Przełóż do metalowej miseczki. Przykryj folią spożywczą i wstaw na 4 godziny do zamrażalnika. Od czasu do czasu przemieszaj. Przed podaniem zmiksuj w malakserze.
Tropikalny z mango i kandyzowanym imbirem
1. Z 350 ml wody i 5 łyżek cukru ugotuj syrop. Wystudź go. Dwa mango przekrój, wyjmij pestki, obierz, miąższ pokrój na kawałeczki. Obierz 2 duże gruszki, oczyść je i grubo pokrój. Owoce przełóż do miseczki. Dodaj syrop cukrowy, 2 łyżeczki kandyzowanego imbiru i 2 łyżki soku z cytryny.
2. Całość zmiksuj na gładką masę. Ubij na sztywno białka z 2 jajek. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy owocowej. Miseczkę z sorbetem przykryj i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Co 30 minut mieszaj. Przed podaniem zmiksuj w malakserze.