Sorbet z zielonej herbaty
Idealny na upały.
Składniki:
- 2 kawałki cynamonu
- 2 łyżki zielonej herbaty
- 1-2 owoce kardamonu
- 6-7 łyżek cukru
- Ewentualnie 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego
- ¼ l wytrawnego szampana
Przygotowanie:
Cynamon pokruszyć i wraz z herbatą i kardamonem zalać 0,5 l wrzątku, odstawić na 5 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Herbatę odcedzić, posłodzić, dodać odciśniętą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Ewentualnie dodać barwnik. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny, od czasu do czasu mieszać. Pozostały cukier skarmelizować, ostudzić, mieszając.
Za pomocą 2 drewnianych łyżek zrobić nici z karmelu (zanurzać łyżki w karmelu, stykać i odrywać od siebie). Sorbet dekorować nićmi z karmelu.