Sorbety orzeźwiającą alternatywą dla tradycyjnych lodów

Wraz z nadejściem lata częściej sięgamy po lody i sorbety. Te drugie z roku na rok zyskują na popularności, szczególnie wśród osób dbających o szczupłą sylwetkę. Skąd pochodzą sorbety i co sprawia, że delektują się nimi ludzie na całym świecie?

Sorbety, które znają Europejczycy powstały we Włoszech
Sorbety, które znają Europejczycy powstały we Włoszechmateriały prasowemateriały prasowe

Owocowe orzeźwienie

Sorbet to orzeźwiający deser, który, na co wskazuje jego nazwa, wywodzi się ze Wschodu. W przeszłości Chińczycy mieszali lód z górskich lodowców z miodem lub słodkimi owocami, tworząc w ten sposób delikatnie słodkie, przynoszące wytchnienie w upalne dni kompozycje smakowe. W języku tureckim określany jest słowem "serbat" lub "serbet".

Sorbety, które znają Europejczycy powstały natomiast we Włoszech. Pierwsze przepisy na ten rodzaj lodów zostały zainspirowane recepturami Marko Polo zebranymi podczas azjatyckich wojaży. Podróżnik zachwycał się kompozycjami na bazie śniegu, miąższu owoców i soku. Następnie sorbety, za sprawą Katarzyny Medycejskiej, zawędrowały do Francji i innych krajów. Choć w poszczególnych państwach często różnią się konsystencją lub stopniem zamrożenia, sorbety to doskonale orzeźwiające desery, które mogą być alternatywą dla tradycyjnych lodów.

Nie tylko lody

Sorbety, oprócz tradycyjnej formuły lodów na gałki lub w pudełkach można spotkać także w formie granity. Ten orzeźwiający, wywodzący się z Sycylii napój można przede wszystkim spotkać w wakacyjnych kurortach. Tęczowe kolory różnych odmian granity szczególnie przyciągają najmłodszych.

Na rynku spotkać też można tzw. lodolizaki, czyli wodne lody z zamrożonym sokiem owocowym. Takie desery łatwo także przygotować w domu, w specjalnie przeznaczonych do tego foremkach z dołączanymi patyczkami. Dzięki temu, tuż po zmrożeniu, lody gotowe są do spożycia.

Dla smaku i sylwetki

- Coraz więcej Polaków, poszukując alternatywy dla bardziej słodkich, tradycyjnych lodów, sięga właśnie po sorbety - zauważa Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral - Lody Jak Dawniej. Sorbety są także doskonałą bazą do tworzenia fantazyjnych, intensywnie owocowych deserów i orzeźwiających koktajli. Warto sięgać po nie szczególnie latem - dodaje.

Prawdziwy sorbet, zgodnie z tradycyjną recepturą, powinien mieć ziarnistą konsystencję. Ten lekki i smaczny deser jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż tradycyjne lody. Właśnie dlatego może być z powodzeniem serwowany osobom, które dbają o swoje samopoczucie i ilość spożywanych węglowodanów. Sorbety doskonale gaszą pragnienie. Świetnie smakują tuż po posiłku, jako forma deseru w upalny dzień.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas