Sos chrzanowo-żurawinowy
Serwować do pasztetów i zimnych mięs.
Składniki:
- korzonek chrzanu,
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
- 5 łyżek żurawiny,
- szczypta cukru,
- 3 łyżki czerwonego półsłodkiego wina
Przygotowanie:
Zetrzeć 1 korzonek chrzanu na tarce o drobnych oczkach. Sparzyć wrzątkiem, osączyć (można też użyć gotowego chrzanu ze słoiczka). Utrzeć na gładką masę z 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany (22 proc.) i 5 łyżkami żurawiny do mięs (ze słoiczka). Do smaku przyprawić szczyptą cukru.
Rozprowadzić 3 łyżkami czerwonego półsłodkiego wina. Gotowy sos wstawić do lodówki na godzinę. Serwować do pasztetów i zimnych mięs.