Sos chrzanowy z pomarańczą
Nie tylko do mięs.
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu,
- 2 łyżki świeżo utartego chrzanu (lub 3 gotowego),
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 pomarańcza,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- sól,
- biały pieprz,
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
W mikserze rozcieramy wyjęte z jajek żółtka z chrzanem i czosnkiem, dodajemy lekko rozdrobnioną, obraną ze skórki i pozbawioną białych błon pomarańczę. Gdy sos ma jednolitą, gładką konsystencje, dodajemy śmietanę, majonez, doprawiamy do smaku. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy łyżkę soku z brzoskwiń. Sos należy przygotować nie wcześniej niż godzinę przed podaniem. Na koniec dodajemy koperek do dekoracji. Przygotowanie 15 min.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!