Sos jasny do mięs

Gotowe sosy do mięs z torebek, choć smaczne, nierzadko zawierają całą tablicę Mendelejewa. Sos domowy zdecydowanie wygrywa, bo nie dość, że ma prosty, naturalny skład, to jeszcze jest pyszny.

Sos pasuje do mięs podawanych na ciepło i na zimno
Sos pasuje do mięs podawanych na ciepło i na zimno123RF/PICSEL

Masło umieszczamy w niewielkim garnku, podgrzewamy je na niewielkim ogniu, aż całkiem się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę, mieszamy, podsmażamy pilnując, by powstała masa się nie przypaliła. Po chwili wlewamy mleko, całość mieszamy cały czas, aż do zagotowania.

Garnek z zawartością zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę, miód, sól i pieprz, mieszamy wszystko, następnie odstawiamy do przestygnięcia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas