Sos tysiąca wysp

Niewątpliwie jest to najsłynniejszy sos świata - jego nazwa pochodzi od regionu geograficznego na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie mieszkała Sophia LaLonde, której przypisuje się autorstwo oryginalnej receptury sosu. U nas - wersja nieco uproszczona.

Sos jest pyszny, gęsty, treściwy i... nieco kaloryczny. Pamiętajmy o tym, komponując posiłki
Sos jest pyszny, gęsty, treściwy i... nieco kaloryczny. Pamiętajmy o tym, komponując posiłki123RF/PICSEL

1. Połowę ogórka i oliwki ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do miseczki, dodajemy rozdrobnioną paprykę i pozostałe składniki, łącznie z przyprawami. Łączymy wszystko razem, aż powstanie sos o możliwie jednolitej konsystencji.

2. Miseczkę z sosem umieszczamy w lodówce, chłodzimy ok. godziny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas