Sos tysiąca wysp
Niewątpliwie jest to najsłynniejszy sos świata - jego nazwa pochodzi od regionu geograficznego na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie mieszkała Sophia LaLonde, której przypisuje się autorstwo oryginalnej receptury sosu. U nas - wersja nieco uproszczona.

Składniki
- 6 czubatych łyżek majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka posiekanej drobno papryki
- 1/2 małego ogórka konserwowego
- 2-3 czarne oliwki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny)
- szczypta soli i pieprzu
1. Połowę ogórka i oliwki ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do miseczki, dodajemy rozdrobnioną paprykę i pozostałe składniki, łącznie z przyprawami. Łączymy wszystko razem, aż powstanie sos o możliwie jednolitej konsystencji.2. Miseczkę z sosem umieszczamy w lodówce, chłodzimy ok. godziny.