Reklama

Reklama

Sos tysiąca wysp

Niewątpliwie jest to najsłynniejszy sos świata - jego nazwa pochodzi od regionu geograficznego na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie mieszkała Sophia LaLonde, której przypisuje się autorstwo oryginalnej receptury sosu. U nas - wersja nieco uproszczona.

Składniki

  • 6 czubatych łyżek majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka posiekanej drobno papryki
  • 1/2 małego ogórka konserwowego
  • 2-3 czarne oliwki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny)
  • szczypta soli i pieprzu

1. Połowę ogórka i oliwki ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do miseczki, dodajemy rozdrobnioną paprykę i pozostałe składniki, łącznie z przyprawami. Łączymy wszystko razem, aż powstanie sos o możliwie jednolitej konsystencji.

2. Miseczkę z sosem umieszczamy w lodówce, chłodzimy ok. godziny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje