Spaghetti a'la carbonara

Aktualizacja

Zasmakuje miłośnikom tradycyjnej włoskiej kuchni.

Spaghetti a'la carbonara
Spaghetti a'la carbonara123RF/PICSEL

Spaghetti a'la carbonara - składniki

  • 2-3 jajka
  • 200g makaronu spaghetti
  • 100g wędzonego boczku (ewentualne szynki)
  • 30 g tartego twardego sera
  • ząbek czosnku
  • pół garści posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
  • sól, pieprz

Spaghetti a'la carbonara - przygotowanie

1. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu

2. Czosnek przeciskamy przez praskę, mięso kroimy w paseczki, podsmażamy razem na oliwie do lekkiego zrumienienia, zdejmujemy z ognia

3. Jajka wbijamy do miseczki, łączymy białko z żółtkiem, dodajemy starty ser, doprawiamy

4. Na patelnię z usmażonym czosnkiem i mięsem wykładamy ugotowany makaron dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy kilka minut często mieszając całość

5. Zdejmujemy patelnię z ognia, polewamy jej zawartość przygotowaną masą serowo-jajeczną, mieszamy energicznie, by nie ścięła się jak na jajecznicę, przekładamy porcje makaronu na talerze, dekorujemy natką pietruszki

Matteo Brunetti: We Włoszech trudno wyszukać dobrą włoską restaurację, bo oceny turystów wprowadzają w błąd INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas