Spaghetti a'la carbonara
Aktualizacja
Zasmakuje miłośnikom tradycyjnej włoskiej kuchni.
Spaghetti a'la carbonara - składniki
- 2-3 jajka
- 200g makaronu spaghetti
- 100g wędzonego boczku (ewentualne szynki)
- 30 g tartego twardego sera
- ząbek czosnku
- pół garści posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
- sól, pieprz
Spaghetti a'la carbonara - przygotowanie
1. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu
2. Czosnek przeciskamy przez praskę, mięso kroimy w paseczki, podsmażamy razem na oliwie do lekkiego zrumienienia, zdejmujemy z ognia
3. Jajka wbijamy do miseczki, łączymy białko z żółtkiem, dodajemy starty ser, doprawiamy
4. Na patelnię z usmażonym czosnkiem i mięsem wykładamy ugotowany makaron dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy kilka minut często mieszając całość
5. Zdejmujemy patelnię z ognia, polewamy jej zawartość przygotowaną masą serowo-jajeczną, mieszamy energicznie, by nie ścięła się jak na jajecznicę, przekładamy porcje makaronu na talerze, dekorujemy natką pietruszki