Spaghetti Alla Puttanesca

Pyszne, włoskie danie w wersji wegetariańskiej.

Spaghetti Alla Puttanesca
Spaghetti Alla Puttanesca123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.

W międzyczasie przygotować sos. W garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.

Dodać anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu mieszając przez ok. 2-3 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyćprzez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki łyżką.

Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać następnie pomidory z puszki i zagotować razem. Doprawić pieprzem oraz odrobiną soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.

Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 2 minuty. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas