Spaghetti Alla Puttanesca

Pyszne, włoskie danie w wersji wegetariańskiej.

Spaghetti Alla Puttanesca
Spaghetti Alla Puttanesca123RF/PICSEL

Składniki

  • 120 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy extra
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.

W międzyczasie przygotować sos. W garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.

Dodać anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu mieszając przez ok. 2-3 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyćprzez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki łyżką.

Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać następnie pomidory z puszki i zagotować razem. Doprawić pieprzem oraz odrobiną soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.

Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 2 minuty. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas