Spaghetti bolognese
Jest tak sycące, że z powodzeniem zastępuje cały obiad. A smakuje tak, że trudno poprzestać na pojedynczej porcji.

Składniki
- opakowanie makarony spaghetti
- 1 kg mięsa mielonego (np. łopatka)
- ok. 100 g żółtego sera
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kg pomidorów
- olej do smażenia
- sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, ew. zioła prowansalskie
- opcjonalnie - przyprawa do mielonego mięsa
- dowolna zielenina
1. Gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu.2. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy bardzo drobno.3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając, aż do lekkiego zrumienienia.4. Do zawartości patelni dokładamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie także przyprawą do mięs), smażymy wszystko razem ok. 20 minut.5. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, studzimy, obieramy, kroimy drobno i dodajemy do smażącego się mięsa. Dodajemy przyprawy (oregano, bazylię, majeranek), smażymy jeszcze ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.6. Na talerze wykładamy makaron, zalewamy mięsno-pomidorowym sosem, posypujemy obficie startym serem, dekorujemy zieleniną.