Spaghetti bolognese
Jest tak sycące, że z powodzeniem zastępuje cały obiad. A smakuje tak, że trudno poprzestać na pojedynczej porcji.
1. Gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy bardzo drobno.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając, aż do lekkiego zrumienienia.
4. Do zawartości patelni dokładamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie także przyprawą do mięs), smażymy wszystko razem ok. 20 minut.
5. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, studzimy, obieramy, kroimy drobno i dodajemy do smażącego się mięsa. Dodajemy przyprawy (oregano, bazylię, majeranek), smażymy jeszcze ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.
6. Na talerze wykładamy makaron, zalewamy mięsno-pomidorowym sosem, posypujemy obficie startym serem, dekorujemy zieleniną.