Spaghetti bolognese
Dla miłośników makaronów i sycących dań to idealna propozycja!
Składniki
- makaron spaghetti - 250 g
- mięso mielone wieprzowo-wołowe – 500 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- przecier pomidorowy – 1 łyżeczka
- passata pomidorowa ok. 450 g
- oliwa z oliwek
- pieprz
- cukier
- sól
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie podsmażyć na oliwie. Wrzucić mięso mielone, rozdrobnić na patelni i smażyć ok. 5 min na małym ogniu. Dodać passatę pomidorową. Doprawić pieprzem, solą, szczypta cukru i dusić co najmniej 40 minut (używając wyłącznie mięsa wołowego, czas wydłużyć do 1,5 godziny). Jeśli płyn odparuje, dodać więcej passaty lub wody.
Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti. Jeszcze lepiej smakuje posypane parmezanem.