Spaghetti bolognese

Dla miłośników makaronów i sycących dań to idealna propozycja!

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese123RF/PICSEL

Składniki

  • makaron spaghetti - 250 g
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe – 500 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • przecier pomidorowy – 1 łyżeczka
  • passata pomidorowa ok. 450 g
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie podsmażyć na oliwie. Wrzucić mięso mielone, rozdrobnić na patelni i smażyć ok. 5 min na małym ogniu. Dodać passatę pomidorową. Doprawić pieprzem, solą, szczypta cukru i dusić co najmniej 40 minut (używając wyłącznie mięsa wołowego, czas wydłużyć do 1,5 godziny). Jeśli płyn odparuje, dodać więcej passaty lub wody.

Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti. Jeszcze lepiej smakuje posypane parmezanem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas