Spaghetti carbonara (po 3. roku)

Większość z nas przepada za daniami z makaronu, trudno się dziwić, są naprawdę smaczne. Dzisiaj proponujemy spaghetti carbonara. Przepis na nie jest prosty, a danie smakuje wyśmienicie.

Spaghetti carbonara smakuje wyjątkowo.
Spaghetti carbonara smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 pieczarki
  • 1 łyżka tartego żółtego sera
  • 2 plasterki szynki
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron, szynkę oraz pieczarki podgrzewaj na maśle na wolnym ogniu. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i żółtym serem, a potem połącz z makaronem.

Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj 30 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Spaghetti podawaj posypane natką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas