Spaghetti carbonara (po 3. roku)
Większość z nas przepada za daniami z makaronu, trudno się dziwić, są naprawdę smaczne. Dzisiaj proponujemy spaghetti carbonara. Przepis na nie jest prosty, a danie smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 100 g makaronu spaghetti
- 2 łyżeczki masła
- 2 pieczarki
- 1 łyżka tartego żółtego sera
- 2 plasterki szynki
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Makaron, szynkę oraz pieczarki podgrzewaj na maśle na wolnym ogniu. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i żółtym serem, a potem połącz z makaronem.
Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj 30 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Spaghetti podawaj posypane natką.