Spaghetti po bolońsku

Tak podany makaron smakuje wszystkim!

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 2 marchewki
  • 25 dag selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • suszony majeranek
  • po 4 łyżki kukurydzy i groszku konserwowego

Przygotowanie:

1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewki seler i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę i seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Na posolony wrzątek wrzuć makaron. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy, rozgniecione pomidory z puszki, majeranek do smaku. Sos gotuj jeszcze 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj groszek i kukurydzę.

Reklama

2. Makaron odcedź, osącz na sitku. Sos boloński ponownie przypraw do smaku. Wymieszaj go z makaronem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje