Spaghetti po bolońsku
Tak podany makaron smakuje wszystkim!
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 2 marchewki
- 25 dag selera korzeniowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 30 dag mieszanego mielonego mięsa
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- suszony majeranek
- po 4 łyżki kukurydzy i groszku konserwowego
Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewki seler i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę i seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Na posolony wrzątek wrzuć makaron. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy, rozgniecione pomidory z puszki, majeranek do smaku. Sos gotuj jeszcze 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj groszek i kukurydzę.
2. Makaron odcedź, osącz na sitku. Sos boloński ponownie przypraw do smaku. Wymieszaj go z makaronem.