Spaghetti w ostrym sosie pomidorowym
Kolacja we włoskim stylu.
- 1 paczka makaronu spaghetti,
- 1 mala cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 kg. pomidorów,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz, chilli
Przygotowanie:
Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone pomidory i zioła, przyprawić solą, pieprzem i chilli, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie sos zmiksować, ewentualnie doprawić i podawać z ugotowanym makaronem. Danie posypać tartym serem. Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby.