Reklama

Reklama

Spaghetti z boczkiem

Smakuje prawie prawie jak tradycyjne spaghetti carbonara, powstaje błyskawicznie, z prostych, łatwo dostępnych składników. Może być lekkim obiadem lub kolacją na ciepło.

Składniki

  • 2-3 jajka
  • 200g makaronu spaghetti
  • 100g wędzonego boczku (ewentualne szynki)
  • 30g tartego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • pół garści posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, mięso kroimy w paseczki, podsmażamy razem na oliwie do lekkiego zrumienienia, zdejmujemy z ognia

Jajka wbijamy do miseczki, łączymy białko z żółtkiem, dodajemy starty ser, doprawiamy. Na patelnię z usmażonym czosnkiem i mięsem wykładamy ugotowany makaron dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy kilka minut często mieszając całość.

Zdejmujemy patelnię z ognia, polewamy jej zawartość przygotowaną masą serowo-jajeczną, mieszamy energicznie, by nie ścięła się jak na jajecznicę, przekładamy porcje makaronu na talerze, dekorujemy natką pietruszki

RADA:

Danie można wzbogacić dodatkiem śmietany 30 proc.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje