Spaghetti z boczkiem
Smakuje prawie prawie jak tradycyjne spaghetti carbonara, powstaje błyskawicznie, z prostych, łatwo dostępnych składników. Może być lekkim obiadem lub kolacją na ciepło.
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, mięso kroimy w paseczki, podsmażamy razem na oliwie do lekkiego zrumienienia, zdejmujemy z ognia
Jajka wbijamy do miseczki, łączymy białko z żółtkiem, dodajemy starty ser, doprawiamy. Na patelnię z usmażonym czosnkiem i mięsem wykładamy ugotowany makaron dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy kilka minut często mieszając całość.
Zdejmujemy patelnię z ognia, polewamy jej zawartość przygotowaną masą serowo-jajeczną, mieszamy energicznie, by nie ścięła się jak na jajecznicę, przekładamy porcje makaronu na talerze, dekorujemy natką pietruszki
RADA:
Danie można wzbogacić dodatkiem śmietany 30 proc.