Spaghetti z boczkiem
Smakuje prawie prawie jak tradycyjne spaghetti carbonara, powstaje błyskawicznie, z prostych, łatwo dostępnych składników. Może być lekkim obiadem lub kolacją na ciepło.

Składniki
- 2-3 jajka
- 200g makaronu spaghetti
- 100g wędzonego boczku (ewentualne szynki)
- 30g tartego żółtego sera
- ząbek czosnku
- pół garści posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
- sól, pieprz
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, mięso kroimy w paseczki, podsmażamy razem na oliwie do lekkiego zrumienienia, zdejmujemy z ogniaJajka wbijamy do miseczki, łączymy białko z żółtkiem, dodajemy starty ser, doprawiamy. Na patelnię z usmażonym czosnkiem i mięsem wykładamy ugotowany makaron dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy kilka minut często mieszając całość.Zdejmujemy patelnię z ognia, polewamy jej zawartość przygotowaną masą serowo-jajeczną, mieszamy energicznie, by nie ścięła się jak na jajecznicę, przekładamy porcje makaronu na talerze, dekorujemy natką pietruszkiRADA:Danie można wzbogacić dodatkiem śmietany 30 proc.