Spaghetti z grzybami i serem pleśniowym
Grzyby oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Składniki na 2 porcje:
- 30 dag świeżych grzybów
- 2 łyżki sera gorgonzola
- 10 dag sera camembert
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gotowej pasty truflowej
- makaron wstążki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż grzyby, aż zmiękną. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dołóż sera gorgonzola i zalej całość śmietaną kremówką oraz posyp solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz podlać go wodą lub białym winem.
2. Chwilę trzymaj na ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodaj pastę truflową. Ugotowany makaron włóż do głębokich talerzy, polej gorącym sosem, dodaj kawałki sera camembert i świeże listki natki pietruszki. Podawaj natychmiast.
Czas przygotowania: około 45 minut