Spaghetti z indykiem
Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę.
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag filetu z indyka
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża puszka (850 ml) pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 30 dag makaronu
- spaghetti
- 1 op. rukoli
- sól
- pieprz
- mielona słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
1. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Szalotki oraz ząbki czosnku obierz, posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso. Mieszając, smaż 10 minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj pomidory i duś 10 minut.
2. W tym czasie zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek włóż spaghetti. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Sos pomidorowy przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Włóż usmażone mięso. Duś jeszcze 5 minut. Rukolę opłucz, osusz, listki porwij na kawałki.
3. Makaron odcedź, dobrze osącz na sitku. Spaghetti wymieszaj z indykiem w sosie pomidorowym oraz rukolą. Podawaj od razu po przygotowaniu.