Spaghetti z krewetkami
Makaron z owocami morza? Dlaczego nie!
Składniki:
- 200 g krewetek koktajlowych
- 420 g przecieru pomidorowego
- 400 g makaronu wstążki
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- łyżka cukru
- garść liści bazylii
- tarty ser
Przygotowanie:
1. Rozmroź krewetki i dokładnie odsącz.
2. Przygotuj sos. Podsmaż na rozgrzanej oliwie oczyszczone z pestek i pokrojone chilli, posiekany czosnek, cebulę. Dodaj przecier pomidorowy. Gotuj około 10 minut. Dodaj cukier, przypraw solą i pieprzem.
3. Podsmaż krewetki na oleju, aż uzyskają rumiany kolor. Jeżeli lubisz, możesz dodać posiekany ząbek czosnku. Krewetki nabiorą aromatu. Przełóż je do pomidorowego sosu. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Całość połącz z ugotowanym wcześniej makaronem. Posyp bazylią i serem.