Spaghetti z pomidorami
By przygotować apetyczny i pyszny posiłek, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. Ten obiad zrobisz w 20 minut. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić jego smak dodaj czerwoną i żółtą paprykę.

Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti,
- 4-5 dużych pomidorów,
- 1 średnia cebula,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 20 dag piersi z kurczaka (grillowana lub gotowana),
- olej do smażenia,
- 3 łyżki startego sera żółtego (np. parmezan),
- listki bazylii,
- 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu (w zalewie),
- sól, pieprz.
Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Listki bazylii umyj, osusz i drobno posiekaj lub porwij palcami. Mięso pokrój w kostkę. Na patelni lub w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć boczek, smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę, mieszając zeszklij.
Na koniec wrzuć pokrojone w kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 7-10 min, pod koniec dodając pokrojone mięso. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy, odcedź go na sitku, ale nie przelewaj go zimną wodą.
Włóż do garnka, w którym się gotował, dodaj zawartość patelni oraz posiekane listki bazylii;wymieszaj. Każdą porcję posyp startym serem i zielonym pieprzem.