Spaghetti z pomidorami
By przygotować apetyczny i pyszny posiłek, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. Ten obiad zrobisz w 20 minut. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić jego smak dodaj czerwoną i żółtą paprykę.
Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Listki bazylii umyj, osusz i drobno posiekaj lub porwij palcami. Mięso pokrój w kostkę. Na patelni lub w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć boczek, smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę, mieszając zeszklij.
Na koniec wrzuć pokrojone w kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 7-10 min, pod koniec dodając pokrojone mięso. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy, odcedź go na sitku, ale nie przelewaj go zimną wodą.
Włóż do garnka, w którym się gotował, dodaj zawartość patelni oraz posiekane listki bazylii;wymieszaj. Każdą porcję posyp startym serem i zielonym pieprzem.