Reklama

Reklama

Spaghetti z pomidorami

By przygotować apetyczny i pyszny posiłek, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. Ten obiad zrobisz w 20 minut. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić jego smak dodaj czerwoną i żółtą paprykę.

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti,
  • 4-5 dużych pomidorów,
  • 1 średnia cebula,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 20 dag piersi z kurczaka (grillowana lub gotowana),
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki startego sera żółtego (np. parmezan),
  • listki bazylii,
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu (w zalewie),
  • sól, pieprz.

Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Listki bazylii umyj, osusz i drobno posiekaj lub porwij palcami. Mięso pokrój w kostkę. Na patelni lub w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć boczek, smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę, mieszając zeszklij.

Na koniec wrzuć pokrojone w kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 7-10 min, pod koniec dodając pokrojone mięso. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy, odcedź go na sitku, ale nie przelewaj go zimną wodą.

Reklama

Włóż do garnka, w którym się gotował, dodaj zawartość patelni oraz posiekane listki bazylii;wymieszaj. Każdą porcję posyp startym serem i zielonym pieprzem. 

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: Spaghetti z pomidorami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy