Spaghetti z pomidorami

By przygotować apetyczny i pyszny posiłek, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. Ten obiad zrobisz w 20 minut. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić jego smak dodaj czerwoną i żółtą paprykę.

Smakuje wyśmienicie
Smakuje wyśmienicie 123RF/PICSEL

Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Listki bazylii umyj, osusz i drobno posiekaj lub porwij palcami. Mięso pokrój w kostkę. Na patelni lub w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć boczek, smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę, mieszając zeszklij.

Na koniec wrzuć pokrojone w kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 7-10 min, pod koniec dodając pokrojone mięso. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy, odcedź go na sitku, ale nie przelewaj go zimną wodą.

Włóż do garnka, w którym się gotował, dodaj zawartość patelni oraz posiekane listki bazylii;wymieszaj. Każdą porcję posyp startym serem i zielonym pieprzem. 

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas