Spaghetti z pomidorami, cytryną i natką

Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej skórkę na drobnej tarce, następnie wyciśnij sok.

Spaghetti z pomidorami, cytryną i natką
Spaghetti z pomidorami, cytryną i natką123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 450 g spaghetti (z pszenicy durum lub pełnoziarnistego)
  • 400 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • cytryna sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej skórkę na drobnej tarce, następnie wyciśnij sok.

2. Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami producenta (ok. 10 minut). Odcedź makaron, pozostawiając w garnku ok. 1/4 szklanki wody. Wyłóż makaron na półmisek, wlej pozostawioną wodę, wymieszaj.

3. Pozostałe składniki (pomidory, cebulę, natkę, sok i skórkę z cytryny) wrzuć do makaronu, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas