Spaghetti z pomidorami, cytryną i natką
Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej skórkę na drobnej tarce, następnie wyciśnij sok.
Składniki na 4 porcje:
- 450 g spaghetti (z pszenicy durum lub pełnoziarnistego)
- 400 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w grubą kostkę
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
- cytryna sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej skórkę na drobnej tarce, następnie wyciśnij sok.
2. Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami producenta (ok. 10 minut). Odcedź makaron, pozostawiając w garnku ok. 1/4 szklanki wody. Wyłóż makaron na półmisek, wlej pozostawioną wodę, wymieszaj.
3. Pozostałe składniki (pomidory, cebulę, natkę, sok i skórkę z cytryny) wrzuć do makaronu, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj.