Spaghetti z warzywami i pesto

Oto przepis na pyszny i prosty obiad. Zrobisz go szybko i bez wysiłku.

Szybki i smaczny posiłek
Szybki i smaczny posiłek 123RF/PICSEL

Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Cebulę obrać, posiekać. Cukinię oczyścić, umyć, odciąć końce, a resztę pokroić w podłużne plasterki. Szpinak przebrać, umyć, dobrze osuszyć. Zioła opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Zrumienić mieszając, przełożyć na talerz i przestudzić. Czosnek obrać, posiekać. Zetrzeć na grube wiórki 1 dag parmezanu. Resztę sera drobno zetrzeć, wymieszać z pistacjami, migdałami, ziołami i czosnkiem. Dolać oliwę. Zmiksować na pesto. Spaghetti i cebulę gotować 7-9 minut w posolonym wrzątku.

Do makaronu dodać cukinię, groszek oraz brokuły około 3 minut przed końcem gotowania. Całość odcedzić, ponownie włożyć do garnka, dolać 3 łyżki wody oraz śmietanę. Dołożyć pesto i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Przyprawić grubo startym parmezanem. 

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas