Spaghetti z warzywami i pesto
Oto przepis na pyszny i prosty obiad. Zrobisz go szybko i bez wysiłku.

Składniki
- 50 dag brokułów,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 40 dag młodego szpinaku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek bazylii,
- 1,5 dag migdałów,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 dag parmezanu,
- 1,5 dag pistacji,
- 80 ml oliwy,
- 30 dag makaronu spaghetti,
- sól, pieprz,
- 30 dag mrożonego zielonego groszku,
- 10 dag śmietany kremówki.
Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Cebulę obrać, posiekać. Cukinię oczyścić, umyć, odciąć końce, a resztę pokroić w podłużne plasterki. Szpinak przebrać, umyć, dobrze osuszyć. Zioła opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Zrumienić mieszając, przełożyć na talerz i przestudzić. Czosnek obrać, posiekać. Zetrzeć na grube wiórki 1 dag parmezanu. Resztę sera drobno zetrzeć, wymieszać z pistacjami, migdałami, ziołami i czosnkiem. Dolać oliwę. Zmiksować na pesto. Spaghetti i cebulę gotować 7-9 minut w posolonym wrzątku.
Do makaronu dodać cukinię, groszek oraz brokuły około 3 minut przed końcem gotowania. Całość odcedzić, ponownie włożyć do garnka, dolać 3 łyżki wody oraz śmietanę. Dołożyć pesto i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Przyprawić grubo startym parmezanem.