Reklama

Reklama

Spaghetti z warzywami i pesto

Oto przepis na pyszny i prosty obiad. Zrobisz go szybko i bez wysiłku.

Składniki

  • 50 dag brokułów,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 40 dag młodego szpinaku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 1,5 dag migdałów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 dag parmezanu,
  • 1,5 dag pistacji,
  • 80 ml oliwy,
  • 30 dag makaronu spaghetti,
  • sól, pieprz,
  • 30 dag mrożonego zielonego groszku,
  • 10 dag śmietany kremówki.

Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Cebulę obrać, posiekać. Cukinię oczyścić, umyć, odciąć końce, a resztę pokroić w podłużne plasterki. Szpinak przebrać, umyć, dobrze osuszyć. Zioła opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Reklama

Zrumienić mieszając, przełożyć na talerz i przestudzić. Czosnek obrać, posiekać. Zetrzeć na grube wiórki 1 dag parmezanu. Resztę sera drobno zetrzeć, wymieszać z pistacjami, migdałami, ziołami i czosnkiem. Dolać oliwę. Zmiksować na pesto. Spaghetti i cebulę gotować 7-9 minut w posolonym wrzątku.

Do makaronu dodać cukinię, groszek oraz brokuły około 3 minut przed końcem gotowania. Całość odcedzić, ponownie włożyć do garnka, dolać 3 łyżki wody oraz śmietanę. Dołożyć pesto i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Przyprawić grubo startym parmezanem. 

Dowiedz się więcej na temat: spaghetti z warzywami i pesto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje