Spaghetti z zielonym akcentem
Łatwe i smaczne danie. Gwarancja udanego obiadu.
1. Z fasolki odkrawamy końce, płuczemy ją i gotujemy 5-7 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru.
2. Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżeczki oleju, według instrukcji podanej na opakowaniu.
3. Ser ścieramy. Odkładamy 1/3, a resztę mieszamy z mlekiem, 2 jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki niezbyt drobno siekamy.
4. 4 jaja gotujemy ok. 7 minut. Następnie hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.
5. Spaghetti odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą. Od razu wlewamy mleko z serem i jajkami, mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy fasolkę szparagową. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym serem, dekorujemy połówką jajka i posypujemy natką pietruszki.
6. Aby danie było bardziej sycące, możemy podsmażyć kilka plasterków cienkiej kiełbasy pokrojonej w kostkę i dodać do spaghetti.