Reklama

Reklama

Spaghetti z zielonym pesto

Proste danie, do którego będziesz często wracać. Aromat i smak pesto przywołuje wspomnienie lata. Wystarczy 30 minut i gotowe!

Czas przyrządzenia: ok. 30 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 op. makaronu spaghetti
  • 2 pęczki bazylii
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków piniowych lub ziemnych
  • 3 dag sera typu parmezanu
  • sól, pieprz
  • pomidorki

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź (część wody z gotowania pozostaw). Trzymaj w cieple.

Reklama

2. Bazylię opłucz, osusz, grubo posiekaj. Wrzuć do kielicha blendera. Wlej oliwę. Dodaj obrany czosnek i orzeszki. Całość zmiksuj na gładki sos. W razie potrzeby, dolej więcej oliwy. Połącz go ze startym na tarce parmezanem. Dopraw do smaku solą oraz  świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. Pomidorki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Osączony makaron przełóż do garnka z pozostawioną odrobiną wody (2-3 łyżki). Dodaj sos pesto, starannie wymieszaj. Porcje makaronu dekoruj pomidorkami.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: spaghetti

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje