Spaghetti z zielonym pesto
Proste danie, do którego będziesz często wracać. Aromat i smak pesto przywołuje wspomnienie lata. Wystarczy 30 minut i gotowe!
Sposób przygotowania:
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź (część wody z gotowania pozostaw). Trzymaj w cieple.
2. Bazylię opłucz, osusz, grubo posiekaj. Wrzuć do kielicha blendera. Wlej oliwę. Dodaj obrany czosnek i orzeszki. Całość zmiksuj na gładki sos. W razie potrzeby, dolej więcej oliwy. Połącz go ze startym na tarce parmezanem. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Pomidorki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Osączony makaron przełóż do garnka z pozostawioną odrobiną wody (2-3 łyżki). Dodaj sos pesto, starannie wymieszaj. Porcje makaronu dekoruj pomidorkami.