Spaghetti ze szpinakiem
Oryginalny pomysł na makaron z serem i szpinakiem

Składniki
- 30 dag spaghetti
- 10 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 20 dag sera gorgonzola
- po 20 dag filetu z indyka i polędwiczek wieprzowych
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Orzeszki zrumień na suchej patelni. Szpinak opłucz, osusz. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Filet z indyka i polędwiczkę drobno pokrój w kostkę. Makaron ugotuj według przepisu.
2. Masło rozgrzej. Smaż na nim mięso ok. 8 min. Oprósz je solą i pieprzem. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij czosnek i cebule. Dodaj szpinak. Podlej bulionem i śmietaną. Dołóż ser, podgrzewaj, aż się rozpuści. Sos przypraw. Makaron odcedź, osącz. Połącz go z mięsem oraz sosem. Posyp orzeszkami.