Spaghetti ze szpinakiem i łososiem (po 18. miesiącu)

Szpinak ma w sobie wiele witamin. Najcenniejsze są całe i surowe liście. Im bardziej są posiekane lub poddane obróbce cieplnej, tym niestety tracą więcej witamin. Podczas duszenia i gotowania szpinaku wzrasta ilość wapnia i magnezu.

Makaron z łososiem i szpinakiem
Makaron z łososiem i szpinakiem Rodzice w kuchni

Przygotowując potrawę ze świeżych liści pamiętaj, by dokładnie je umyć i usunąć z nich wszystkie nerwy i zgrubienia odrywając łodyżkę i ciągnąc ją ku wierzchołkowi liścia.

Przyrządzony w ten sposób będzie miękki i smaczny. Szpinak ze względu na swoje właściwości polecany jest dzieciom, młodzieży, osobom cierpiącym na zaparcia i tym, które prowadzą siedzący tryb życia.

Wbrew wielu opiniom zawiera niewiele żelaza, które jest bardzo słabo przyswajalne przez nasz organizm. W celu uniknięcia utraty wielu cennych witamin unikaj długiego moczenia, drobnego siekania i zbyt długiego gotowania.


Składniki:

  • 100 g fileta z łososia
  • makaron 
  • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego lub pęczek świeżego 
  • olej rzepakowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Łososia ugotuj na parze lub w małej ilości wody (15-20min).
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, dodaj szpinak, rozgnieciony (wyciśnięty) czosnek i podgrzewaj cały czas mieszając.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj i zestaw z ognia.
  5. Gotowego łososia możesz dodać na patelnię lub ułożyć go na makaronie ze szpinakiem.

Smacznego!

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas