Spaghetti ze szpinakiem i łososiem (po 18. miesiącu)
Szpinak ma w sobie wiele witamin. Najcenniejsze są całe i surowe liście. Im bardziej są posiekane lub poddane obróbce cieplnej, tym niestety tracą więcej witamin. Podczas duszenia i gotowania szpinaku wzrasta ilość wapnia i magnezu.
Przygotowując potrawę ze świeżych liści pamiętaj, by dokładnie je umyć i usunąć z nich wszystkie nerwy i zgrubienia odrywając łodyżkę i ciągnąc ją ku wierzchołkowi liścia.
Przyrządzony w ten sposób będzie miękki i smaczny. Szpinak ze względu na swoje właściwości polecany jest dzieciom, młodzieży, osobom cierpiącym na zaparcia i tym, które prowadzą siedzący tryb życia.
Wbrew wielu opiniom zawiera niewiele żelaza, które jest bardzo słabo przyswajalne przez nasz organizm. W celu uniknięcia utraty wielu cennych witamin unikaj długiego moczenia, drobnego siekania i zbyt długiego gotowania.
- 100 g fileta z łososia
- makaron
- 1/2 opakowania szpinaku mrożonego lub pęczek świeżego
- olej rzepakowy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kilka łyżek śmietany 18%
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Łososia ugotuj na parze lub w małej ilości wody (15-20min).
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, dodaj szpinak, rozgnieciony (wyciśnięty) czosnek i podgrzewaj cały czas mieszając.
- Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj i zestaw z ognia.
- Gotowego łososia możesz dodać na patelnię lub ułożyć go na makaronie ze szpinakiem.
Smacznego!