Spaghetti ze szpinakiem i pysznym sosem śmietankowym
Spaghetti - ten rodzaj makaronu może doskonale smakować nie tylko z sosem bolońskim. Aby wprowadzić nieco urozmaicenia i więcej składników odżywczych do naszej kuchni, możemy dodać szpinak, pomidory, czy ser do tej włoskiej potrawy.

Składniki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (np. Hortex)
- 300 g makaronu spaghetti
- kostka rosołowa warzywna
- 150 g sera typu rokpol
- 200 g śmietanki 30%
- 20g pomidorków koktajlowych
- garść włoskich orzechów
- sól, pieprz
Szpinak w liściach rozmrozić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Ser pokruszyć, orzechy drobno posiekać, a pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Szpinak włożyć do rondla, dodać kostkę rosołową, dusić 5 minut i dodać śmietankę. Dorzucić orzechy, połowę sera oraz pomidorki, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż do zredukowania śmietanki. Zdjąć z ognia, dodać resztę sera i delikatnie zamieszać tak, by ser się nie rozpuścił. Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać i podawać na talerzu.