Spaghetti ze szpinakiem i pysznym sosem śmietankowym
Spaghetti - ten rodzaj makaronu może doskonale smakować nie tylko z sosem bolońskim. Aby wprowadzić nieco urozmaicenia i więcej składników odżywczych do naszej kuchni, możemy dodać szpinak, pomidory, czy ser do tej włoskiej potrawy.
Szpinak w liściach rozmrozić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Ser pokruszyć, orzechy drobno posiekać, a pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Szpinak włożyć do rondla, dodać kostkę rosołową, dusić 5 minut i dodać śmietankę.
Dorzucić orzechy, połowę sera oraz pomidorki, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż do zredukowania śmietanki.
Zdjąć z ognia, dodać resztę sera i delikatnie zamieszać tak, by ser się nie rozpuścił. Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać i podawać na talerzu.