Sposób na idealne naleśniki. O tym nigdy nie zapominaj

Naleśniki to bardzo popularne danie, które często gości na polskich stołach. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Przepis jest wyjątkowo prosty. Aby zrobić idealne naleśniki, nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy, że nie zapomnimy o kilku ważnych kwestiach, a ciasto zawsze będzie elastyczne. O czym należy pamiętać, by naleśniki wyszły delikatne i pyszne?

Naleśniki możemy podawać zarówno ze słodkim, jak i słonym farszem. Podstawą jest jednak puszyste ciasto
Naleśniki możemy podawać zarówno ze słodkim, jak i słonym farszem. Podstawą jest jednak puszyste ciasto123RF/PICSEL

Idealne naleśniki. Ten przepis sprawia, że zawsze wychodzą

Naleśniki możemy podawać zarówno ze słodkim, jak i słonym farszem. Niektórzy uwielbiają jeść je z dżemem, konfitura lub serem. Inni preferują naleśniki ze szpinakiem, fetą, pomidorami czy też kurczakiem. Podstawą idealnych naleśników, jest jednak nie nadzienie,  a puszyste ciasto, które rozpływa się w ustach. Jak wykonać je prawidłowo? Chociaż przepis wydaje się banalnie prosty, wiele osób pomija istotne kwestie.

Co sprawia, że placuszki zawsze są cieniutkie i elastyczne? Przepis na idealne naleśniki w niektórych rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Aby usmażyć perfekcyjne ciasto naleśnikowe, należy zadbać o szczegóły. Przepis jest ogólnie znany. Składniki to:

1 szklanka mleka
¾ szklanki wody
2 jajka
1 szklanka mąki
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju

Placuszki należy piec na patelni teflonowej i beztłuszczowej. Wówczas nie musimy dodawać tłuszczu podczas smażenia. Niektórzy bezrefleksyjnie łączą wszystkie składniki i od razu wylewają ciasto na rozgrzaną patelnie. To sprawia, że naleśniki są płaskie i gumowe. Tymczasem, warto przestrzegać kilku prostych zasad.

Naleśniki z dżemem idealnie sprawdzą się na deser
Naleśniki z dżemem idealnie sprawdzą się na deser materiały prasowe

Idealne naleśniki: przesiej mąkę

Jaką mąkę powinniśmy wybrać, aby naleśniki były naprawdę pyszne? Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się mąki: ryżowa, orkiszowa i pszenna. Należy wybrać tą niższego typu np. 450. Niezależnie od tego, na którą mąkę się zdecydujemy, powinniśmy przed połączeniem składników przesiać ją przez sitko. Dzięki temu ciasto będzie klarowne.

Idealne naleśniki: jaką wodę wybrać?

Każdy przepis na naleśniki zawiera wodę. Chociaż można wykonać placuszki dodając do masy zwykłą wodę z kranu, zdecydowanie bardziej sprawdzi się woda gazowana. Dzięki niej ciasto będzie puszyste i elastyczne, a w związku z tym również smaczniejsze.

Idealne naleśniki: odstaw ciasto na pół godziny

Aby wykonać naleśniki, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Jednak, aby ciasto było bardziej sprężyste, należy przygotować je pół godziny przed pieczeniem i pozostawić, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie konsystencja zmieni się na bardziej gęstą i nie łatwiej będzie kontrolować rozlewające się ciasto na patelni.

Jak przygotować idealne naleśniki? Warto przestrzegać kilku prostych zasad
Jak przygotować idealne naleśniki? Warto przestrzegać kilku prostych zasadINTERIA.PL
„Ewa gotuje”: Brownie z batatówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas