Sposób na idealne naleśniki. O tym nigdy nie zapominaj
Naleśniki to bardzo popularne danie, które często gości na polskich stołach. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Przepis jest wyjątkowo prosty. Aby zrobić idealne naleśniki, nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy, że nie zapomnimy o kilku ważnych kwestiach, a ciasto zawsze będzie elastyczne. O czym należy pamiętać, by naleśniki wyszły delikatne i pyszne?
Idealne naleśniki. Ten przepis sprawia, że zawsze wychodzą
Naleśniki możemy podawać zarówno ze słodkim, jak i słonym farszem. Niektórzy uwielbiają jeść je z dżemem, konfitura lub serem. Inni preferują naleśniki ze szpinakiem, fetą, pomidorami czy też kurczakiem. Podstawą idealnych naleśników, jest jednak nie nadzienie, a puszyste ciasto, które rozpływa się w ustach. Jak wykonać je prawidłowo? Chociaż przepis wydaje się banalnie prosty, wiele osób pomija istotne kwestie.
Co sprawia, że placuszki zawsze są cieniutkie i elastyczne? Przepis na idealne naleśniki w niektórych rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Aby usmażyć perfekcyjne ciasto naleśnikowe, należy zadbać o szczegóły. Przepis jest ogólnie znany. Składniki to:
1 szklanka mleka
¾ szklanki wody
2 jajka
1 szklanka mąki
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju
Placuszki należy piec na patelni teflonowej i beztłuszczowej. Wówczas nie musimy dodawać tłuszczu podczas smażenia. Niektórzy bezrefleksyjnie łączą wszystkie składniki i od razu wylewają ciasto na rozgrzaną patelnie. To sprawia, że naleśniki są płaskie i gumowe. Tymczasem, warto przestrzegać kilku prostych zasad.
Idealne naleśniki: przesiej mąkę
Jaką mąkę powinniśmy wybrać, aby naleśniki były naprawdę pyszne? Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się mąki: ryżowa, orkiszowa i pszenna. Należy wybrać tą niższego typu np. 450. Niezależnie od tego, na którą mąkę się zdecydujemy, powinniśmy przed połączeniem składników przesiać ją przez sitko. Dzięki temu ciasto będzie klarowne.
Idealne naleśniki: jaką wodę wybrać?
Każdy przepis na naleśniki zawiera wodę. Chociaż można wykonać placuszki dodając do masy zwykłą wodę z kranu, zdecydowanie bardziej sprawdzi się woda gazowana. Dzięki niej ciasto będzie puszyste i elastyczne, a w związku z tym również smaczniejsze.
Idealne naleśniki: odstaw ciasto na pół godziny
Aby wykonać naleśniki, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Jednak, aby ciasto było bardziej sprężyste, należy przygotować je pół godziny przed pieczeniem i pozostawić, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie konsystencja zmieni się na bardziej gęstą i nie łatwiej będzie kontrolować rozlewające się ciasto na patelni.
Czytaj więcej:
Kontrowersyjna dieta Dukana. Stosować miała ją nawet księżna Kate!
Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała
Gorzkie emocje przełykamy z cukrem
Zobacz także: