Sposób na kaszkę
To idealny posiłek dla najmłodszych. Podpowiadamy, w jakiej postaci warto proponować ten przysmak brzdącowi, by często i chętnie go jadał.
Są lekkostrawne i bogate w składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju. Ponieważ w drugim półroczu życia dziecka stanowią filar jadłospisu, a po 1. roku także pojawiają się często, warto zmieniać ich smaki, by brzdąc nie znużył się monotonią menu.
Możesz sięgnąć po gotowe posiłki na bazie lub z dodatkiem kasz dostępne w sklepach albo przygotować je samodzielnie. Jakie kaszki warto zaproponować brzdącowi?
Z soczystymi owocami
• Domowe: Na bazie kleiku ryżowego lub kukurydzianego możesz bez trudu wyczarować dla brzdąca smakowite lekkie deserki.
Wystarczy, że do przygotowanej wcześniej porcji kaszki na mleku, dodasz ulubione owoce dziecka: rozdrobnionego banana czy brzoskwinię, starte jabłko albo jagody.
Aby przysmak nabrał aksamitnej konsystencji i stał się lekki jak piórko, całość zmiksuj.
• Gotowe: Kaszka ryżowa z malinami, bananami, brzoskwiniami (po 4. miesiącu) lub owocami leśnymi, gruszkami i truskawkami (po 6. miesiącu) to świetna propozycja na pożywne śniadanko.
Z kolei podczas spaceru lub w porze podwieczorku sprawdzą się przysmaki ze słoiczka, jak kaszka na mleku z bananami (po 6. miesiącu, BoboVita) lub kleik z pełnego ziarna zbóż z owocami (po 5. miesiącu, HiPP).
Z ulubionymi owocami
• Domowe: Półroczne lub starsze dziecko możesz poczęstować np. zmiksowaną marchewką z dodatkiem kaszy manny.
Najpierw ugotuj jej pół łyżeczki (ma być miękka). Następnie dokładnie umyj małą marchew, obierz ją, ponowie opłucz, pokrój w kostkę i ugotuj warzywo w małej ilości wody.
Do przestudzonej marchewki dodaj mannę, a potem zmiksuj je. Takie purée możesz przyrządzić także np. z kleiku ryżowego.
Jeśli nie masz pod ręką świeżych warzyw, możesz dodać np. brokuły lub ziemniaki ze szpinakiem ze słoiczka.
• Gotowe: Zaproponuj malcowi delikatne purée ryżowe z dodatkiem warzyw: brokułów, dyni lub marchewki i groszku (po 4. miesiącu, Nestlé). Ten bezglutenowy produkt może stanowić bazę lub dodatek do posiłku.
W zupkach i obiadkach
• Domowe: Przyrządź maluszkowi pyszny krupnik z dodatkiem zdrowych warzyw i mięsa. W wodzie z odrobiną mleka zagotuj 3 łyżki kaszy jęczmiennej. Następnie dodaj liść laurowy, pół łyżeczki majeranku i pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki.
Kiedy warzywa i kasza będą miękkie, dodaj do zupki ugotowane w osobnym garnku i rozdrobnione mięso indyka. Uwaga!
To przysmak dla malca, który daje sobie radę z gryzieniem większych kawałków (po 12. miesiącu). Jeśli twoje dziecko ma z tym trudności, warzywa możesz rozgnieść widelcem. Możesz też przygotować brzdącowi zdrową kaszę jaglaną z warzywami (po 1. roku życia). W tym celu zagotuj jej pół szklanki (w dwóch szklankach wody).
Gdy zacznie wrzeć, dodaj startą marchew, selera, podduszoną na patelni posiekaną cebulkę. Dopraw szczyptą soli do smaku. Kaszka z warzywami świetnie się komponuje z pulpecikami w sosie koperkowym.
• Gotowe: Wśród gotowych dań znajdziesz zupki obiadki z dodatkiem różnego rodzaju kasz. Zaproponuj dziecku np. Tradycyjny krupniczek z cielęciną (po 8. miesiącu, BoboVita). Zupka z dodatkiem kaszy jęczmiennej, marchwi, ziemniaków, selera, pora, pietruszki i mięsa jest bardzo pożywna.
Maluchowi powinny smakować także warzywa w domowej potrawce z indykiem i kaszą (po 8. miesiącu, BoboVita).
Młodszemu niemowlęciu możesz podać np. warzywa z jagnięciną i kaszką jaglaną (po 5. miesiącu, BoboVita) lub złocisty rosołek z indyka z kaszką kukurydzianą (po 6. miesiącu, BoboVita).